Biden om demonstrationerna: ”Ordning måste segra”

Publicerad 2024-05-03

Demonstrationerna i USA växer och växer. Över 2 000 personer har gripits.

Nu har Joe Biden till slut uttalat sig.

– Ordning måste segra, säger han.

Flera universitet i USA har de senaste dagarna skakats av stora krigsprotester.

Sedan den 18 april, då protesterna bröt ut, har över 2 000 personer gripits, rapporterar AP News.

Bakgrunden till demonstrationerna är en frustration över hur USA hanterar kriget mellan Israel och Hamas. Studenterna demonstrerar för att deras institutioner ska bryta band med Israel och inte handla med företag som kan kopplas till landets försvarsindustri.

Under torsdagen genomförde polisen en insats mot demonstranter inne på Columbia University där en polis av misstag avlossade sitt vapen. Ingen uppges ha skadats när det hände.

Biden höll tal från Vita huset.

”Våldsamma protester är inte skyddade”

Över 100 personer greps efter insatsen vid universitetet. Och i går gjorde president Joe Biden sitt första ordentliga uttalande om demonstrationerna.

– Oliktänkande är avgörande för demokrati. Men oliktänkande får aldrig leda till oordning, sa han i ett tal vid Vita huset, skriver AP.

Med det bröt han flera dagars tystnad. Presidenten har haft ett högt politiskt tryck på sig från republikanerna. Men Vita huset förnekade att Bidens uttalande under torsdagen var en reaktion på trycket, skriver Washington Post.

I förrgår gick Donald Trump in i debatten, han kallade demonstranterna för ”radikala galningar” och uppmanade Biden att markera hårdare.

– Ta tillbaka våra campus för alla normala studenter, sa han då.

Efter de våldsamma protester som ägt rum på både väst- och östkusten den senaste tiden uppmanade Biden till lugn.

– Våldsamma protester är inte skyddade. Det är fredliga protester. Att förstöra egendom är inte en fredlig protest, det är emot lagen, sa Biden.

Samtidigt fördömde han antisemitism, islamofobi, och anti-palestinsk retorik, skriver WP.

Följ ämnen i artikeln