Sjuksköterskan: ”Arbetsgivaren utnyttjar att vi är kollegiala”

Publicerad 2024-04-25 05.56

Sveriges sjuksköterskor kan i dag gå ut i blockad.

Det betyder ett totalstopp för övertid, mertid och alla nyanställningar inom den regionala vården.

– Under pandemin fick vi applåder, sen ingenting. Nu är det dags att lyssna, säger operationssjuksköterskan Maria Lemberg.

Vårdförbundet kan i dag vidta konfliktåtgärder mot arbetsgivarna SKR och Sobona. Det innebär en total övertidsblockad, mertidsblockad och nyanställningsblockad. Omkring 63 000 medlemmar i hela landet berörs, enligt Vårdförbundet.

Operationssjuksköterskan Maria Lemberg arbetar på kvinnoklinikens operationsavdelning på Danderyds sjukhus. Hennes dagar börjar oftast på samma sätt, med morgonmöten, avlämningar och sen iväg till operation. Men hur dagarna slutar vet hon sällan. Operationer är svåra att tidsberäkna och det finns sällan en avlösare om det drar över. Det innebär många timmars övertid för Maria och kollegorna.

– Förhoppningsvis får man gå hem i tid. Men det är alltid på håret. Man vet aldrig hur det ser ut tidsmässigt utan det märker man först på eftermiddagen. Så att det är svårt att planera sitt privatliv, säger Maria.

Operationssjuksköterskan Maria Lemberg arbetar på kvinnoklinikens operationsavdelning på Danderyds sjukhus.

Hon vittnar om en vardag med utslitna och trötta kollegor. Sedan pandemin har takten skruvats upp eftersom vårdköerna ska kortas.

– Vi har ju märkt att tempot har ökat. Man är ju tröttare på eftermiddagarna och man orkar inte göra någonting på kvällarna. Det finns memes på sociala medier om vårdpersonal som bara ligger och sover när de har sin lediga dag. Det är ju roligt för att det är en sanning, säger hon och fortsätter:

– Det är ju klart att det också drabbar patienterna. Man är inte sitt bästa när man har jobbat 12 timmar i sträck.

Mycket övertid

Enligt siffror från Vårdförbundet jobbade sjukvårdpersonalen i Sverige tre miljoner timmar övertid förra året. Det motsvarar en brist på 1 700 heltidstjänster. Bara i Stockholm saknas 303 heltidstjänster, enligt Maria.

– Det är helt sinnessjuka siffror men också en vardag vi levt i under så många år. Vi täcker upp för varandra just för att man ska orka. Man vill inte sätta kollegorna i en dålig sits så då hoppar man in på övertidspass fast man kanske egentligen inte orkar eller har annat planerat. Och arbetsgivaren utnyttjar att vi är kollegiala.

På den lediga tiden haglar sms:en in. Verksamheten på sjukhuset stannar aldrig av. Det lämnar liten tid för återhämtning. Många tvingas också ta pass för att få sin ekonomi att gå runt, säger Maria.

– De har lyckats hålla ner lönerna så att man jobbar övertid för att få mer pengar. Vi jobbar mer än heltid men har inte tillräckligt i lön så att vi måste ta ännu fler timmar. Hur galet är inte det?

Arkivbild.

Effekter och konsekvenser

Om Vårdförbundets blockad träder i kraft kommer det att få effekter, både för vårdpersonal, arbetsgivare och patienter. För patienterna innebär det minskad tillgång till vård, förseningar och inställda operationer.

– Det sista vi vill är att strejken ska leda till patientosäkerhet. Men vi måste ju på något sätt ändå sätta ner foten och då är det här ett bra första steg tycker jag, säger Maria.

Hon är förväntansfull inför vad blockaden kan leda till och hoppas på hållbara heltider, bättre löner och förbättrad arbetsmiljö.

– Jag tror att det kommer att löna sig i det långa loppet om vi håller ut och försöker tänka att det här kommer att gynna oss. Under pandemin fick vi applåder, sen ingenting. Nu är det dags att lyssna. Det kommer bli svettigt för arbetsgivarna.

Operationsjuksköterska Maria Lemberg.

Nya bud

Under onsdagen sa Vårdförbundet nej till arbetsgivarens bud och en konflikt rycker allt närmare.

– I stort sett innehåller deras bud inget nytt, däremot finns försämringarna kvar vad gäller arbetstiden. Att öka arbetstiden, i stället för att minska den, verkar vara regionernas universallösning. Följden blir att fler av våra medlemmar blir sjuka eller tvingas gå ned i deltid för att orka. Det leder till sämre vård och längre köer för patienterna. Vi kan inte acceptera det, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

Vårdförbundet har lagt ett motbud som SKR och Sobona ska svara på senast klockan 11 den under torsdagen. Nås ingen uppgörelse träder blockaden i kraft för 63 000 medlemmar samma dag klockan 16.00.

− Vårdförbundet har sagt nej till alla förslag som både vi och medlarna har lagt fram. Nu lägger de i stället fram ett motbud som går längre än deras ursprungliga yrkanden. Det är anmärkningsvärt. Vi har hela tiden varit beredda att hitta lösningar, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).