Vildsvin på rymmen – djurpark stängd: ”Katt- och råtta-lek”

Publicerad 2022-07-24

Ett vildsvin med kultingar är på rymmen på Skånes djurpark.

Delar av parken tvingas hålla stängt när personalen försöker fånga in djuren.

– Det är lite av en katt- och råtta-lek just nu, säger parkens vd Glenn André Viste Bøe.

Arkivbild.

Personal på Skånes djurpark i Höör har sedan tidigt i morse försökt fånga in en vildsvinssugga och hennes kultingar som rymt in i parkens skog. Två tredjedelar av parken har tvingats hålla stängt under sökinsatsen.

– Vi upptäckte på morgonen att de var lösa i parken. Vi är inte klara ännu och håller delar av parken stängd för att garantera säkerheten för människor och djur, säger Glenn André Viste Bøe, vd på Skånes djurpark.

Djuren befinner sig fortfarande på parkens område, men befinner sig i en stor skog.

– De har hela tiden varit i andra änden av parken. De befinner sig på ett ställe med mycket vegetation så det tar tid att försöka driva djuren till rätt plats. Vi är inte riktigt i mål ännu, säger vd:n vid 14-tiden.

”Vana att springa omkring”

Det är fortfarande oklart hur vildsvinen lyckades rymma.

– Kultingarna har ju alltid möjlighet att vara utanför inhägnaden och det är inte så konstigt att de är på upptäcktsfärd. De är ju vana vid att springa omkring, säger han.

I den stora inhägnaden finns även andra vilda djur, men Glenn André Viste Bøe har inte fått några indikationer på att vildsvinen riskerar att stöta ihop med andra vilda djur.

Att djur rymmer på det här viset är ovanligt.

– Jag har varit här sedan 2014 och vi har aldrig behövt hålla stängt på grund av att djur är på fel sida av staketet, säger han.

”Katt och råtta-lek”

Om inte vildsvinen kommer tillbaka till rätt sida staketet kan det tvingas tas till andra metoder.

– Man kan bli tvungen att söva eller i värsta fall avliva djuren. Det är de verktyg som personalen alltid har. Vi får se vilket läge vi hamnar i, säger Viste Bøe.

Det är oklart hur lång tid det kommer ta innan vildsvinen är i tryggt förvar.

– De springer runt en del och har väldigt trevligt. Det är lite av en katt- och råtta-lek just nu, säger vd:n.

”Har varit på semester”

Vildsvinen observerades senaste vid 14.30. Efter ett större sökarbete i parken har de kunnat konstatera ett hål i staketet, inte långt ifrån där djuren har setts.

– Hon och kultingarna har varit jättelugna. Vi har inte sett någon form av aggressivitet och de har hållit sig bort från människorna, säger vd:n strax efter 20-tiden.

Därför är nu planen att lägga ut mat vid hålet och locka tillbaka vildsvinen.

– De har varit på semester helt enkelt, så nu hoppas vi att de blir hungriga och kommer hem igen snart.

I nuläget är det inte aktuellt med att behöva avliva djuren och djurparken kommer ha öppet som vanligt igen under måndagen.

Följ ämnen i artikeln