Krigsfånge riskerar inte längre fängelse i Sverige

Publicerad 2022-09-22

Den svenske krigsfången i Ukraina som släppts kan vara på väg till Sverige.

Han dömdes till fängelse här 2015, men avtjänade aldrig straffet.

Eftersom det gått så lång tid riskerar han inte att fängslas om han landar.

På onsdagen släpptes den 47-årige svensken tillsammans med fem brittiska, en marockansk och två amerikanske krigsfångar ur fängelset i den självutropade Donetsk-republiken i östra Ukraina, där de stod åtalade som legosoldater och riskerade dödsstraff. Senare under dagen flögs de till Saudiarabien.

– Han är nu på väg hem till Sverige, sade utrikesminister Ann Linde sent på onsdagskvällen svensk tid.

I en intervju med TV4, gjord för fem dagar sedan i fängelset i Donetsk, säger svensken:

– Jag ångrar inget förutom att jag hamnade i fängelse.

Han säger också att ”det vore trevligt att åka till Sverige”.

Fem brittiska, en marockansk, en svensk, en kroat och två amerikanska krigsfångar har släppts av Ryssland. Här syns de på King Khalid International Airport i Riyadh, Saudiarabien.

Dömd till fängelse

I en granskning som Aftonbladet gjorde i augusti visade det sig att svensken utvandrade till ”okänt land” 2015. Själv sade han inför domstolen i Donetsk att han kom till Ukraina första gången 2015, och tog värvning i den ukrainska armén i februari 2022.

Men i ett anonymt Twitter-konto, som tillhör svensken enligt en person med god kännedom om honom, skriver han att han tillhörde Azov-bataljonen sedan 2014. Bataljonen pekas i Ryssland ut som ett nynazistiskt förband och är terrorstämplat där. Andra bedömare anser att styrkan i dag mer är att likna vid en opolitisk elitstyrka i Ukraina, även om den hade många högerextrema medlemmar vid bildandet 2014.

När 47-åringen lämnade Sverige hade han ett omfattande belastningsregister och var dömd till fängelse flera gånger för våldsbrott.

Förutom den svenske mannen stod tre britter och en kroatisk man inför rätta i Donetsk. De fem tillfångatogs när de stred tillsammans med ukrainska styrkor i Mariupol.

”Bortfallit genom preskription”

I januari 2015 dömdes han till tre månaders fängelse för hemfridsbrott och övergrepp i rättssak. Den domen preskriberades senare, och svensken riskerar därför inte att hamna i fängelse när han landar:

”Påföljden har bortfallit genom preskription eftersom domen inte börjat verkställas inom fem år från det att domen fick laga kraft”, skriver Kriminalvården i ett beslut från 2020.

– Han utvandrade för att undkomma ett straff, uppger en person med kännedom om mannen.