Få i riksdagen har gjort lumpen - "fredsskadad"

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2024-02-24

Riksdagspartierna vill att fler gör värnplikt. Men inte ens var fjärde riksdagsledamot har själv gjort lumpen.

– Det är väldigt farligt att frestas att tro att det har att göra med feghet, säger Liberalernas gruppledare Lina Nordquist.

De senaste åren har antalet värnpliktiga ökat, och i år väntas 7 700 rycka in. Flera riksdagspartier vill att antalet ska upp betydligt.

Men bland riksdagsledamöterna själva har intresset för värnplikten varit betydligt lägre. 86 av 349 har gjort lumpen, enligt uppgifter från Plikt- och prövningsverket och en TT-enkät. Kristdemokraterna är det enda parti där en majoritet av ledamöterna gjort värnplikten.

– Det är glädjande. Vi är ett parti som har profilerat oss som ett försvarsvänligt parti, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson.

”Ett plus”

Han medger att en anledning till partiets höga andel är att många ledamöter är äldre män. Själv ryckte han in på F16 i Uppland 1989, och tycker att han haft nytta av erfarenheterna i arbetet i försvarsutskottet.

– Det är ju ett plus att själv ha legat i fält, att ha gjort grundutbildning och veta lite vad det handlar om, säger han.

Bland Liberalerna är situationen den omvända. Här har bara en av ledamöterna gjort värnplikten.

– Jag tycker mig ha märkt i vår riksdagsgrupp att vi har ett större behov av att läsa in oss, resa till länder med erfarenhet av krig, och sätta sig in i vad försvaret av ett land betyder, säger gruppledaren Lina Nordquist.

Liberalerna går långt i värnpliktsfrågan och vill att alla ska göra minst tre månaders grundläggande militär utbildning.

– När jag gick på gymnasiet trodde alla att alla krig var slut. Det får vi äta upp nu, för det betyder att vi har en fredsskadad befolkning och kanske en delvis fredsskadad riksdag, säger hon.

”Inte gräva skyttevärn”

Försvarsdebattören Johan Wiktorin ser inga problem med att tre av fyra ledamöter inte gjort värnplikten, utan säger att det är det samlade försvarsutskottets erfarenheter som räknas, där har sju av 17 ordinarie ledamöter gjort värnplikten. Politiker behöver fundera på helt andra saker än den menige.

– Det är politik det handlar om, de ska ju inte gräva skyttevärn, säger han.

David Bergman är lärare på Försvarshögskolan och doktor i psykologi.

– Självklart är det alltid bra att ha en kunskap om det du uttalar dig om, samtidigt finns det i bland en överdrift om att det skulle göra dig så mycket bättre, säger han.

– Om vi ser till försvarsministrar så har vi har haft vapenvägrare och, eller som nu, en kustjägare med ganska gedigen militär grundutbildning. Och alla har väl gjort ett bra jobb utifrån sina förutsättningar, säger han.