S-toppens känga till regeringen: Vi står ensamma i vårdkrisen

Publicerad 2024-02-25

Den svenska sjukvården går på knäna och i väntan på besked om mer pengar från regeringen varslar regioner om uppsägningar.

Finansregionrådet Aida Hadzialic (S) lovar krisen till trots att stockholmarna ska få den vård de behöver.

– Jag kommer att göra allt jag kan för att vi ska ge vård efter behov.

Den svenska sjukvården är i kris.

Inflationen i kombination med ökade pensionskostnader gör att Sveriges kommuner och regioner, SKR, räknar med ett underskott på 24 miljarder kronor för landets regioner.

Varsel och anställningsstopp avlöser varandra.

I Stockholm är det Socialdemokraternas Aida Hadzialic som är högsta ansvariga politiker för vården. I form av finansregionråd sätter hon ramarna för budgeten, som stöds av Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Mitt löfte är att jag kommer att göra allt jag kan för att vi ska ge vård efter behov, säger Aida Hadzialic.

Aida Hadzialic (S)

”Står ensamma i krisen”

På måndagen kom finansminister Elisabeth Svantesson (M) med nya prognoser om det ekonomiska läget, som fortsatt går i moll.

Beskedet till kommunerna och regionerna var samma som tidigare.

– Vi har sagt hela tiden att vi inte lämnar dem i sticket. Det kommer vi inte att göra. Vi kommer att återkomma och vi är beredda att skjuta till medel, sa finansministern på en pressträff.

Statsminister Ulf Kristersson (M) meddelade på torsdagen att han inte kan garantera att det inte blir några varsel i vården, trots att han bara för ett par veckor sedan sa att regeringen och SD kommer att lägga fram en budget som ”kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården”.

Aftonbladet träffar Aida Hadzialic på hennes arbetsrum i Landstingshuset på Kungsholmen. Hon är inte imponerad av regeringens besked.

– De har alltså gett oss 3 miljarder kronor i nya pengar till regionsektorn samtidigt som SKR gör en bedömning att sektorn går back med 24 miljarder. För Region Stockholms del handlar det om att vi har fått ungefär 700 miljoner i nya pengar från regeringen samtidigt som vi har ett hål på 10 miljarder.

– Jag skulle vilja säga att vi står ensamma i krisen.

De 3 miljarder som Aida Hadzialic hänvisar till är de generella bidragen till regionerna som regeringen skjutit till för 2024.

Utöver det finns också ett sektorsbidrag på 3 miljarder kronor och ett antal riktade bidrag.

”Blir inga varsel”

Region Stockholm gör ett underskott på 4 miljarder kronor. Det sätter press på vården. Då har skatten ändå höjts med 30 öre till 12.38 kronor per intjänad hundralapp, patientavgifter har också höjts liksom priset i kollektivtrafiken.

– Vi har tagit till den här extraordinära kombinationen av åtgärder för att vi inte ska ha några massvarsel i vår region, säger Aida Hadzialic.

– Vi har spänt bågen så långt det bara går.

Om du lovar att det inte blir några varsel, varför skulle regeringen då skjuta till mer pengar till er?

– Det blir inga varsel för att vi har tvingats vidta extraordinära åtgärder för det, men så kan man inte göra år efter år utan att ekonomin urholkas på sikt och jag vill inte tvingas överbeskatta Stockholm. Staten måste ta sitt ansvar.

Varför inte höja skatten ännu mer?

– Att höja skatten var ingenting som koalitionen som jag företräder egentligen ville. Stockholm har redan hög skattesats och vi har gått till val på att städa och sanera efter Moderaterna. Men vi hamnade mitt i den värsta ekonomiska krisen som har drabbat Sveriges regioner sedan början på 90-talet. Givet det samarbete vi har både med Centerpartiet och Vänsterpartiet så har vi gjort avvägningar i skattenivån.

Du stänger inte dörren för att höja skatten ännu en gång?

– Jag öppnar snarare för en skattesänkning framåt, vid rätt tillfälle.

Tar ställning i intern debatt om ekonomin

I somras gick S ut och krävde att de generella statsbidragen till regionerna ska följa en fast indexering.

Indexeringen kan öka förutsägbarheten och ska täcka ökade kostnader som kan uppkomma på grund av ökad inflation.

– Jag önskar att vi hade infört en indexering under den tiden som vi hade regeringsmakten, säger Aida Hadzialic.

Drev du på för det då?

– Ja, jag tror jag lyfte det i olika sammanhang.

S räknar med att en indexering skulle kosta 11 miljarder kronor för 2024. Det innebär att en stor del av

reformutrymmetReformutrymmet är den summa som regeringen kan lägga på nya satsningar (reformer) i statsbudgeten. Utrymmet uppstår varje år som den svenska ekonomin växer och statens intäkter ökar eftersom skatteintäkterna ökar. äts upp av förändringen.

Inom S pågår en debatt om partiet ska driva på för att ändra det finanspolitiska ramverket så att staten kan låna upp mer pengar för att investera i infrastruktur, bostäder, försvar och inte minst välfärden.

S-ledningen har hittills inte nappat. I stället för ett underskottsmål vill man ha ett balansmål. Det frigör mer pengar än dagens

överskottsmålDagens överskottsmål innebär att den offentliga sektorn ska gå med överskott på en tredjedels procent av bruttonationalprodukten, BNP, över en konjunkturcykel., men inte lika mycket som ett underskottsmål.

Aida Hadzialic håller sig till ledningens linje.

– Jag tror att ett underskottsmål hade varit dåligt, för det hade riskerat att urholka ekonomin på sikt, och det finns inget självändamål med att underskottsfinansiera.

Aida Hadzialic (S)

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.