Expert: Inga skäl att skydda hästar mot varg

Hanna Odelfors/TT

Publicerad 2024-04-11

Händelsen där två ponnyer dödats kommer att öka oron för varg men det är obefogat, menar forskaren Jens Frank. Arkivbild.

Att ponnyer dödas av varg i Sverige händer – men är ovanligt. Forskaren Jens Frank ser inga skäl till att vidta åtgärder för att skydda hästar mot varg efter att två ponnyer dödats utanför Norrtälje.

– Det verkar handla om slumpen.

Att varg angriper hästar sker ungefär en gång vart tionde år i Sverige, uppger Jens Frank, forskare vid viltskadecenter på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Precis som vid den aktuella händelsen utanför Norrtälje i Stockholms län har det uteslutande handlat om små hästar – shetlandsponnyer.

– Det har inte varit angrepp mot stora hästar, men det förekommer i andra delar av världen. Till exempel i Portugal lever vargar nästan uteslutande på häst (som rör sig fritt). Där har man utrotat andra vilda bytesdjur så det finns inget annat att äta, säger Jens Frank.

I Sverige har tidigare vargattacker på ponnyer skett i Örebro och Värmland.

Flykt kan trigga angrepp

Det tillhör dock inte den svenska vargens naturliga beteende att attackera hästar eller andra tamdjur, konstaterar Jens Frank. Han ser inga speciella orsaker till att hästar attackerats just nu.

– Det är slumpen som avgör när det händer.

Något som dock kan spela in när vargar attackerar är att tamdjur blivit skrämda.

– Det finns gott om tillfällen när man sett att varg gått förbi en fårhage och fåren lugnt ligger kvar och idisslar, och det inte sker ett angrepp. Sedan finns det observationer där fåren blir rädda och springer iväg – och det kan trigga ett angrepp. Jag kan tänka mig samma situation med shetlandsponnyer, säger Jens Frank.

Händelsen utanför Norrtälje kommer utan tvivel att leda till ökad oro och rädsla för varg, menar Jens Frank. En anonym hästägare i Norrtäljeområdet har i lokalmedia vittnat om en allmän oro för ytterligare vargattacker och att ägare stängt in sina djur.

Men Jens Frank betonar att vargangrepp på häst är ovanligt och att man inte ser någon ökande trend. Han ser heller inga skäl till att hästägare ska vidta åtgärder.

– Jag tycker inte den lilla risken ska påverka ens vardagsliv.

Ingen oro för människor

Händelsen med ponnyerna ger heller inte skäl att oroa sig för attacker på människa, framhåller Jens Frank.

– Ingenstans i världen finns samband mellan rovdjurs angrepp på tamdjur och människor, säger han.

Att skjuta fler vargar skulle heller inte minska risken för angrepp, enligt Jens Frank.

– Det som avgör är inte antalet vargar, utan var i landet vi har dem, vilket vi kan styra via licensjakten.