Anita avslöjade organiserad hundsmuggling

Privatspanande kvinnor hjälpte tullkriminalen

Uppdaterad 2023-09-11 | Publicerad 2023-09-10

HELSINGBORG. Med hjälp av annonser på Blocket och inlägg i sociala medier kunde en omfattande, misstänkt hundsmuggling kartläggas.

Anita, som var en av de drivande i privatspaningen, följer nu rättegången som precis inletts.

– Vi får lite belöning när det händer någonting, säger hon i podden Aftonbladet Krim.

I rättegången som inleddes nyligen i Helsingborgs tingsrätt står tre kvinnor åtalade.

En av dem är Madeleine el Hanafi, 34, en välkänd profil som handlat med hästar och hundar sedan tonåren. Och som tidigare även dömts till fängelse för grovt bokföringsbrott. Efter att ha avtjänat straff berättade hon om sitt liv i en radiodokumentär.

Anita och hennes vänner fungerade som privatspanare. De kunde kartlägga den misstänka hundsmugglingen genom annonser och inlägg på sociala medier.

el Hanafi, som nyligen tagit tillbaka flicknamnet Palmqvist, är tillsammans med de två andra kvinnorna misstänkt för att ha smugglat in minst 60 hundar från Polen, valpar som inte haft giltig rabiesvaccination.

Valparna har sedan sålts som svenskfödda och inte mindre än 40 hundägare ska vittna i rätten om hur säljarna agerat.

16 valpar fick avlivas

Främst har det handlat om franska bulldoggar. Vid en transport som avslöjades av tullen i Ystad 2020 fanns 16 valpar, som alla fick avlivas efter beslut av Jordbruksverket på grund av risken för rabiessmitta.

Madeleine el Hanafi förekom i utredningen men blev inte misstänkt. I stället åtalades och dömdes de polska transportörerna.

Men nu anser åklagaren att det finns hållbar bevisning mot henne. De 16 hundarna ingår i gruppen om de 60 som åtalet omfattar.

16 valpar, fransk bulldog, fick avlivas sedan smugglingen avlöjats av Tullen i Ystad. Valparna hade förfalskade hundpass och saknade vaccinering mot rabies.

”Privatspanare startade ärendet”

Förundersökningen om smuggelhärvan gäller en tidsperiod på drygt ett halvår, från 15 maj 2020 till 1 januari 2021. Den har tagit omkring två år att slutföra.

En anledning till att den ens kunde inledas beror på att några kvinnor agerat privatspanare och gjort en egen kartläggning – som de lämnade över till tullen.

– De hjälpte oss att skapa ärendet, säger en källa inom Tullverket.

En av privatspanarna är Anita, som egentligen heter någonting annat. Hon berättar att hon och hennes vänner försökte arbeta systematiskt och kontakta nyblivna hundägare.

– Vi bad dem att skriva ner hur deras hundköp gått till, och om de kunde dela med sig av hundens chipnummer.

Databasen bekräftade fusket

Anita berättar att de hade tillgång till en polsk databas som de kunde kontrollera chipnumret i.

– I 95 procent av fallen så fanns de i databasen, säger Anita.

Hundägarna hade svårt att tro att det var sant eftersom de i flera fall fått träffa sin valps svenska mamma. Men i upplägget misstänks kvinnorna använt sig av svenska tikar som de placerat de polska valparna hos och visat upp i arrangerade bostäder.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim handlar om de misstänkta hundsmugglarna och hur de kunde avslöjas.

Följ ämnen i artikeln