”Det har verkligen fått ett uppsving”

Publicerad 2022-11-18

Det hemstickade plagget är årets julklapp.

Något som inte överaskar Karin Larsson som driver garnbutik:

– Stickning har verkligen fått ett uppsving, det kan jag säga.

Handelns Utredningsinstitut, HUI, som utser årets julklapp kräver att den ska representera tiden vi lever i och vara en nyhet eller något som fått ett nyväckt intresse.

Karin Larsson, som driver garnbutiken Litet nystan i Stockholm, tycker verkligen att det hemstickade plagget lever upp till kraven.

Hon har märkt en stadig uppgång i intresset för stickning de senaste åren, inte minst under pandemin. Dessutom menar hon att stickning och stickade plagg värmer lite extra i dessa tider.

– Hantverk har alltid haft ett uppsving när det är oroliga tider, det är något tryggt med tradition och att få skapa själv, säger hon och fortsätter:

– Sen är det en lyx i dag att lägga tid på någonting.

Karin Larsson driver garnbutiken Litet nystan i Stockholm.

”Har lärt sig via Youtube”

Hon märker att både nya och nygamla stickare fått upp ögonen det egenskapade plagget.

– Det är många som börjar om med att sticka, som säger att de inte har stickat på 30 år, men också många som är helt nya och inte har en mormor eller farmor att lära sig av utan som har lärt sig via Youtube.

Stickning i dag handlar mycket om att göra egna, moderna kläder.

– På senare tid är det fler som stickar för att verkligen ha något till sin garderob, mer än att man stickar för att det är mysigt.

Därför har det tillkommit en ny typ av kunder vid sidan av de som vill pyssla med traditionellt hantverk.

Handlar inte om att göra något billigt

I butiken har Karin Larsson en uppsjö av garner av olika kvaliteter, färger och prisklasser. Ett stickat plagg handlar i första hand inte om att göra något billigt, ett hantverksmässigt producerat garn kan kosta en slant – allt mellan 30 och 500 kronor för ett nystan.

– Lockelsen är att det är en trevlig hobby. Det är det taktila, det är trevligt att hålla i garner och skapa något med händerna, man ser att det blir något konkret.

Men stickning tar lite tid. Vill du ge bort ett stickat plagg till årets jul blir det bråttom.

– Man kan ägna jullovet till att sticka färdigt tillsammans, om man har svårt att hinna klart. Man kan också ge bort en stickkurs eller ett kit.

– Jag brukar säga till den som har ett stickprojekt som tar längre tid än vad de tror att det blir vinter nästa år också.

Kommer du märka av att det blivit årets julklapp i butiken?

– Det tror jag nog. Det brukar märkas när stickning uppmärksammats i medier på olika sätt, säger Karin Larsson.

Att köpa garn är dock lite av ett pyssel – varje köp tar tid, menar hon.

– Det kräver ganska mycket av oss som personal. Man behöver hjälp med att välja färg, hitta en modell och välja storlek.

Många kunder kommer in och vill ha inspiration.

– De flesta är här ett bra tag och väljer, funderar och letar efter rätt projekt.

Om man aldrig stickat innan, var ska man börja?

– En mössa eller halsduk är bra att börja med. De är enkla att göra.

– Ska man sticka till ett barn är en filt ett bra projekt. Det är bara en stor bit, inga passformskrav. Bara man har ett garn som är mjukt och en färg som man gillar så är det bara att köra på. Filtar är något man har med sig lite längre i livet, säger Karin Larsson.

Följ ämnen i artikeln