Ingen ska ha över 200 meter till brevlådan

TT

Publicerad 2022-12-18

Post- och telestyrelsen har beslutat om föreskrifterna eftersom det tidigare saknats bindande nationella regler om var postutdelningen ska ske. Arkivbild.

Nya regler av Post- och telestyrelsen (PTS) ska säkra kvaliteten i framtidens postutdelning. Bland annat ska ingen ha längre än 200 meter till sin brevlåda.

Föreskrifterna kommer eftersom det tidigare saknats bindande nationella regler för var postutdelningen ska ske och hur eventuella förändringar ska förankras hos berörda, skriver PTS i ett pressmeddelande.

Det hela sker mot bakgrund av att postverksamheten effektiviserats i takt med att det skickas allt färre brev i Sverige, samtidigt som e-handeln har ökat dramatiskt.

De nya reglerna gäller Postnord som står för den så kallade samhällsomfattande posttjänsten.

Syftet är att skydda dem som har långt till brevlådan ”genom att säkerställa en brev- och paketutdelning anpassad till användarnas behov”, enligt PTS.

Enligt föreskrifterna ska den som i dag har 200 meter till sin brevlåda inte få ett ännu längre avstånd. Eventuella förändringar i var posten kan hämtas inom detta område ska enligt de nya reglerna ske ”först efter ett samrådsförfarande med berörda parter”.

Reglerna träder i kraft den 1 april nästa år.

Följ ämnen i artikeln