Trafikverkets varning: Undvik att köra bil

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Trafikverket varnar för ishalka i stora delar av norra Sverige. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Trafikverket varnar för ishalka i stora delar av norra Sverige. Arkivbild.

Halkrisk råder i stora delar av norra Sverige. Nu varnar Trafikverket för plötslig ishalka i Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbottens län samt i Dalafjällen.

Trafikverket uppmanar att, om möjligt, inte köra bil i de drabbade områdena.

– Det är mycket trafik till och från Åre, då det är stugbytardag. Och vi ser att det är väldigt halt på E4 till Sundsvall och längs E14 hela vägen till Åre, säger Alexandra Elias på Trafikverkets presstjänst.

Stillastående trafik

Polisen räknar till sammanlagt sju trafikolyckor i landets norra delar sedan tidig morgon. Ingen person har dock skadats allvarligt.

– Vi har haft flertalet trafikolyckor i vår region. Framför allt har vi haft flertalet trafikhinder, det vill säga avglidningsolyckor där fordonen sedan blockerar vägen, främst i Jämtland och Härjedalen där det har varit väldigt halt under dagen, säger David Levy, RLC-befäl vid polisen.

Mellan Östersund och Ånge har lastbilar samlats längs vägarna då de inte kan köra i det hala väglaget. Trafiken har till och från stått still på flera håll.

– Vi uppmanar till största möjliga försiktighet och att hålla distansen till bilen framför. Låt det ta tid, säger Elias.

Region Jämtland Härjedalen varnar för att halkan i regionen leder till att ambulanser har svårt att ta sig fram på främst mindre vägar. Konsekvensen blir att patienter med ett hälsotillstånd som inte är livshotande kan få vänta längre på ambulans än i vanliga fall.

Halkan kan dröja sig kvar

Även polisen och SMHI varnar för ishalkan som beror på regn samt underkylt regn.

– Det är mildare luft som trycker på och i skiftet bildas nederbörd som faller som regn eller underkylt regn. Vägarna är fortfarande på minussidan så det fryser till is direkt, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

Regnet väntas fortsätta fram till i kväll. Halkan riskerar att dröja sig kvar under natten och morgondagen.

– I Jämtland riskerar en ny ishalka slå till under morgondagen, säger Reimer.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Åre

Ånge

Sundsvall

Jämtland