Domstol prövar Johnsons parlamentsbeslut

TT-Reuters

Publicerad 2019-08-29

Dagen efter den brittiske premiärministerns beslut om att stänga parlamentet utmanas det i domstol. Skotska nationalistpartiet hoppas att Boris Johnsons senaste drag i brexitprocessen ska rivas upp.

Reaktionerna på Boris Johnsons besked att under en förlängd period stänga det brittiska parlamentet har inte låtit vänta på sig. I EU-positiva Skottland vill delar av det ledande regeringspartiet SNP pröva om det ens är lagligt.

– Det som redan har hänt kan lösas och det som ännu inte har hänt går att stoppa, säger Joanna Cherry, parlamentsledamot för SNP.

Johnsons vågade drag har också lett till avgångar. Det Konservativa partiets ledare i Skottland, Ruth Davidsson, meddelar på Twitter att hon efter åtta år på posten träder tillbaka. Hon har varit en uttalad motståndare till ett avtalslöst brexit, men uppger att beslutet att avgå är grundat i "familjeskäl". Hon säger sig fortsatt stödja partiet och premiärministern.

Tusenhövdad protest

En namninsamling som motsätter sig Johnsons beslut har hittills fått in över en miljon underskrifter – tio gånger fler än vad som behövs för att frågan ska kunna tas upp till debatt i det brittiska underhuset.

Tusentals människor samlades i en protest utanför regeringsområdet på onsdagskvällen och en mängd parlamentariker kritiserade beslutet i hårda ordalag.

"Upp till EU"

Oppositionspartiet Labour vill samlas för en akutinsatt debatt om brexit i nästa vecka, uppger partiets Barry Gardiner på torsdagen. Planen uppges vara att försöka hitta en öppning för att blockera ett avtalslöst brexit.

Johnsons regering och hårdföra brexitörer svarar hätskt på kritiken.

– Ändra lagen eller ändra regeringen, utmanar parlamentarikern och brexitförespråkaren Jacob Rees-Mogg motståndarna.

– Nu är det upp till EU att bestämma om de vill ha ett rimligt avtal.

Sista chansen

Att döma av brexitförhandlaren Michel Barniers reaktion på Twitter verkar EU på allvar förbereda sig på ett avtalslöst brexit.

"Oavsett vad som händer kommer EU att skydda sina invånare och företag samt verka för fred och stabilitet på Irland. Det är vår skyldighet och vårt ansvar", skriver han.

De brittiska parlamentarikerna återvänder till arbetet nästa vecka. Om regeringens beslut fortsätter gälla kommer de efter bara några dagar att ajourneras fram till den 14 oktober.