Nedräkningen till rymden har börjat

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2019-09-23

Nu på onsdag smäller det – bokstavligt talat. Då skjuts svensk-amerikanskan Jessica Meir upp till den internationella rymdstationen ISS, 40 mil från jorden.

Därmed blir hon andra svensk, men första svenskan, i rymden.

Till skillnad från Christer Fuglesang, som gjorde samma resa 2006 och 2009, kommer Jessica Meir att stanna i rymden i ett helt halvår, att jämföra med Fuglesang som "bara" var i rymden i knappt två veckor.

– Det är klart att det är annorlunda med ett halvår, men det handlar om vad man är inställd på. En del tycker att ett halvår är för länge, medan andra säger att de hade kunnat vara uppe ännu längre. Den tid jag var uppe tyckte jag var alldeles för kort, säger Christer Fuglesang, som numera är professor i rymdresande på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), till TT.

Och till skillnad från sin föregångare kommer inte 42-åriga Jessica Meir att skjutas upp från Kennedy Space Center i USA, utan från Bajkonur i Kazakstan. Med på resan finns också den ryske kosmonauten Oleg Skripotjka och astronauten Hazza Ali al-Mansoori från Förenade arabemiraten.

Ytterligare en skillnad är att Christer Fuglesangs båda rymdresor genomfördes med hjälp av rymdfärjan Discovery, medan Jessica Meir kommer att skjutas upp med en rysk Sojuz-farkost.

– När jag åkte upp var det ett ganska intensivt arbete hela tiden, medan Jessica kommer att ha mer normala arbetstider med ledigt på helgerna och så, säger Christer Fuglesang

Mamma från Västerås

Jessica Meirs koppling till Sverige är stark med en mamma från Västerås, studier i svenska vid Stockholms universitet på meritförteckningen och svenskt medborgarskap.

Av rymden har hon varit intresserad ända sedan hon var fem år gammal. När andra ungdomar hade affischer av filmstjärnor ovanför sängen, hade Jessica Meir en karta över månen, berättar hon för Svenska Dagbladet.

– Alla har alltid associerat mig med rymden under uppväxten. Folk har varit uppmuntrande, och samtidigt vet alla vilken extremt liten chans det är att faktiskt bli astronaut. Därför vågade jag inte heller tro att det någonsin skulle inträffa, säger hon till tidningen.

Men det var inte hennes passionerade rymdintresse som i första hand blev avgörande, tror hon, utan hennes bakgrund som forskare med bland annat erfarenhet från en tre månader lång vistelse i Antarktis.

Pigg och glad

För tio år sedan sökte hon till Nasas astronautprogram för första gången. Det lyckades inte, men hon blev uppmanad att söka på nytt. 2013 var det dags igen och då lyckades hon nå ända fram – i konkurrens med 6 000 andra sökande. Och nu på onsdag är det alltså äntligen dags.

Christer Fuglesang tror inte att hon är nervös.

– När jag blev uttagen trodde jag att jag skulle vara jättenervös dagarna före uppskjutningen, men det var jag inte alls tack vare att jag hade tränat så mycket. Självfallet var jag exalterad, men inte nervös. Jag träffade Jessica första gången för några år sedan i Houston, då det plötsligt kommer fram en tjej och pratar svenska med mig. Sedan träffade jag henne igen 2016. Det är en skarp tjej, pigg och glad, säger Christer Fuglesang.

ANNONS