Oroligt val i Afghanistan

TT

Publicerad 2019-09-28

Tiotusentals soldater sattes in för att skydda de väljare som vågade sig ut för att lägga sina röster i Afghanistans presidentval. Men redan under morgonen inträffade explosioner på flera håll i landet.

Nu väntar en långdragen rösträkning och sannolikt en andra valomgång.

Vallokalerna har stängt i Afghanistan och preliminära resultat väntas inte var klara förrän den 17 oktober. Därpå dröjer det till den 7 november innan de slutliga resultaten är klara, rapporterar Reuters.

Mycket pekar på att valldeltagandet blev lågt och att många röstberättigade afghaner inte vågade rösta av rädsla för attacker mot vallokaler.

Men många trotsade också hoten.

– Jag vet att det finns säkerhetshot men bomber och attacker har blivit en del av vår vardag, sade 55-årige Mohiuddin, när han var på väg att rösta i en vallokal i huvudstaden Kabul, till nyhetsbyrån AFP.

– Jag är inte rädd, vi måste rösta om vi vill uppnå förändring.

En död flera skadade

Inför lördagens val hotade talibanerna med dåd vid valurnorna. I huvudstaden Kabul var säkerhetsåtgärderna omfattande med soldater ute på gatorna och förbud för större fordon att köra in i staden i ett försök att hindra bilbomber. Men på andra håll i landet hade myndigheterna betydligt svårare att kontrollera situationen.

Under valdagens morgon skadades minst 15 människor i en explosion nära en vallokal i staden Kandahar i södra Afghanistan, rapporterar AFP. En annan orolig stad är Jalalabad i östra Afghanistan där både talibanerna och terrorrörelsen IS finns. Där dödades minst en person och två skadades i en explosion i närheten av en vallokal. Senast förra veckan stormades en regeringsbyggnad i staden av självmordsbombare, och minst fyra människor dödades.

Men för Samim, som äger en butik i Jalalabad, var det inte bara hotet om våld som ingav tvekan inför dagens val.Frågan var snarare om det var värt risken.

– Förra valet var fullt av oegentligheter. Om jag var säker på att det här valet skulle ske utan fusk så skulle jag uppmuntra alla mina vänner att rösta, säger Samim till AFP.

Längtan efter fred

Lördagens presidentval är det fjärde sedan 2001, då en USA-ledd invasion störtade talibanernas sex år långa styre.

18 kandidater har ställt upp. Men den verkliga striden står mellan två huvudrivaler – sittande president Ashraf Ghani och chefsminister Abdullah Abdullah. De båda möttes i valet 2014, som slutade i en bitter strid och anklagelser om valfusk. Efter ett amerikanskt ingripande kunde ett avtal om en samlingsregering till sist värkas fram.

Inför årets val har Abdullah Abdullah kritiserat Ashraf Ghani för att använda statliga medel för sin egen valkampanj och för att använda bristande säkerhet som ett svepskäl för att stänga vallokaler i Abdullahs viktigaste distrikt.

– Det här är ett planerat drag. De har sett till att vissa områden hålls osäkra för att kunna fylla valurnorna själva, säger en av Abdullahs rådgivare till tidningen.

Ashraf Ghani har tillbakavisat anklagelserna.

Presidenten underströk i samband med att han lade sin röst i en vallokal i Kabul att längtan efter fred är den fråga som är absolut viktigast för väljarna.

– Jag hoppas att folket ger oss tillåtelse och stöd att arbeta för fred, sade Ghani enligt AFP.

Hotar väljare

Civila betalar ett högt pris för det dödliga våldet i Afghanistan. Trots förhandlingarna mellan USA och talibanerna, som avbröts av USA:s president Donald Trump i början av september, ökade antalet civila dödsoffer under första halvan av 2019 i jämförelse med samma period i fjol, enligt FN.

I augusti dödades i genomsnitt 74 personer varje dag, visar en sammanställning av BBC.

Ändå är vissa väljare fast beslutna att rösta – av ren övertygelse.

– Jag kommer att rösta. Som kvinna är jag mån om att vi inte backar nu. Jag vill inte se att kvinnor blir så förtryckta igen, sade 22-åriga studenten Arash Rasuli från Mazar-e Sharif till AFP.

Under valdagen förekom det uppgifter om att företrädare för den afghanska valkommittén inte hade kontakt med runt 900 av de närmare 5 000 vallokaler i landet som bedömts kunna hålla öppet. Det är oklart om väljare ändå har kunnat rösta där, eller om vallokalerna stängts ner av talibanerna eller andra grupper.

Om det blir en andra valomgång förväntas den genomföras inom två veckor efter att valresultaten offentliggjorts.