Två män jagas efter mordet på Gert-Inge, 70

Uppdaterad 2020-11-04 | Publicerad 2019-08-20

Två ukrainska medborgare misstänks ha mördat Gert-Inge Bertinsson, 70.

Nu går polisen ut med namn och bild på de män som efterspanas över hela världen.

– Det är av yttersta vikt att vi kan få dem frihetsberövade, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Gert-Inge Bertinsson, 70, hittades mördad i Markaryd den 10 augusti.

Då hade han varit anmäld som försvunnen i 11 dagar efter att han aldrig kommit hem efter ett frisörbesök.

Efter dådet syntes Gert-Inge Bertinssons falskskyltade bil - en guldfärgad Volvo XC90 - i området Adak i Västerbotten, 128 mil från Markaryd.

Nu går polisen ut med namn och bild på de två män som misstänks för mordet.

Männen är häktade i sin frånvaro och som av polisorganisationer nu efterspanas över hela världen efter att svensk polis gått ut med en internationell efterlysning.

Båda är ukrainska medborgare och polisen har för närvarande inga uppgifter om de befinner sig i hemlandet eller någon annanstans.

– Vi vet inte var de är och vi vet inte heller var bilen finns, säger förundersökningsledaren vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson.

Polisen: Ingrip inte själv

Polisen hoppas nu på att tips från allmänheten om männen ska hjälpa utredningen framåt:

– Det är av yttersta vikt att vi kan få dem frihetsberövade, därför tar vi nu också hjälp av allmänheten för att kunna få tips om dem. Om man är övertygad om att man ser dem ska man ringa 112. Man ska inte ingripa själv mot människor som är misstänkta för mord, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Utöver mordet på Gert-Inge Bertinsson granskas de två efterlysta männen också i utredningen kring ett annat misstänkt brott, i Västerbotten. Det handlar om Olle, 80, som försvann den 3 augusti i samband med hans dagliga cykeltur vid Rentjärn i Västerbotten.

Olle är fortfarande spårlöst försvunnen, liksom hans cykel, och polisen intresserar sig nu för förhållandet att de misstänkta männen befann sig i området under samma tidpunkt.