Kristersson: Integrationen måste lösas

TT

Uppdaterad 2019-07-02 | Publicerad 2019-07-01

Moderatledaren Ulf Kristersson pekar ut integrationen som den viktigaste uppgiften att lösa i Sverige. Och då behövs en stram invandringspolitik, anser han.

– Men det räcker inte. Verklig integration börjar med svenska språket, säger Kristersson.

Moderatledaren hyllar möjligheten till klassresor i sitt tal i Almedalen i Visby. Den som hans egen mamma gjorde och som många andra gjort. Men han är inte optimistisk om de möjligheter som i dag möter nyanlända eller de som inte går ut skolan med godkända betyg.

Han reagerar också på det senaste dygnets skjutningar, på gängkrig och granatattacker.

– Situationen är extrem för ett land som inte är i krig, säger Kristersson inför runt 3 600 åskådare.

– Det här gör mig förbannad. Det sliter sönder samhällskontraktet. Det luckrar upp tilliten och sammanhållningen. Det segregerar och skapar misstro. Det är inte den svenska modellen.

Stram invandring

I stället vill han bygga en ny svensk modell, där den främsta uppgiften blir att ta itu med integrationen. Enligt Kristersson påverkar bristerna i integrationen allting just nu – både gängskjutningar och skolmisslyckanden.

– Vi kan inte längre fortsätta i gamla hjulspår. Inte hoppas att mer av det gamla plötsligt ska lösa våra nya problem, säger Kristersson.

För honom är det självklart att invandring och integration hör ihop. Han menar att en stram invandring för asylsökande och anhöriginvandrare är en förutsättning för att lyckas med en bättre integration.

Krav på svenska

Den andra viktiga ingrediensen i Kristerssons integrationspolitik är att ställa krav på invandrare att lära sig svenska. I dag är kraven alldeles för vaga, anser han.

– Rätten till hemspråk har varit starkare än skyldigheten att lära sig svenska, säger Kristersson.

Tidigare under dagen presenterade han en rad förslag och krav för att asylsökande och nyanlända snabbt ska lära sig svenska och komma in i samhället. Det mesta känns igen sedan tidigare, men ett förslag som sticker ut är att partiet vill begränsa rätten till betald tolk för invandrare som bor här permanent.

– Den som har fått permanent uppehållstillstånd ska kunna svenska. Och då behövs inte längre omfattande gratis tolkning i decennium efter decennium, säger M-ledaren i sitt tal.

Han tycker att det är självklart att människor som är nya i landet kan behöva tolk, likaså att undantag kan behöva göras för rättegångar eller särskilda situationer.

Värderingar

Ett annat förslag handlar om att fokusera mer på normer och värderingar i samhällsorienteringen för nyanlända. I dag är den alltför inriktad på praktiska saker, som exempelvis kontakter med Försäkringskassan, tycker Kristersson.

– Det kan vara synen på homosexuellas rättigheter, jämställdhet och förväntningar på att arbeta och försörja sig själv. Den sortens fundamentala saker, där vi lägger för liten tonvikt på att förklara hur värderingsgrunden och lagstiftningen ser ut, säger han.

Regeringen har redan utrett frågan och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har sagt att flera förslag är intressanta. Tidsplanen nu är att de kan genomföras nästa år.