Här är svenska coronavården – inifrån

Sjuk efter Berlinresa − svenska Maria berättar

Uppdaterad 2020-03-05 | Publicerad 2020-03-04

Efter att ha hängt på Italienfesten under Berlins filmfestival insjuknade Maria när hon kom hem till Sverige.

Här kastades hon rakt in i den svenska coronavården med smittskyddsdräkter, säkerhetsslussar och infektionsavdelningar.

– Som i ett fängelse, lite klaustrofobiskt och jobbigt, säger Maria.

När Maria, bosatt i Stockholm, kom hem och sökte vård blev hon isolerad på ett rum vid infektionsmottagningen på Karolinska i Huddinge med sin åtta månader gamla bebis. Där fick hon uppleva svensk coronavirusvård inifrån – så här berättade hon när de fortfarande hölls inlåsta.

– Man känner sig lite som att man är i fängelse, det är lite klaustrofobiskt och jobbigt. Jag får inte ens gå och ta frisk luft någonstans. Lite obehagligt är det, men jag fattar ju syftet med det.

Maria var glad bara av att bli tagen på allvar.

– De behandlar mig som om jag har fått coronaviruset, men de tog prover för att kolla först vid tretiden i natt.

Ambulans tillkallades

Coronavirus eller ej så har Maria fått en förstahandsinblick i Stockholmsregionens behandling av patienter.

Låt oss backa bandet till i fredags.

– Plötsligt blev jag väldigt sjuk och ringde 1177. Jag förklarade att jag varit i Berlin på filmfestivalen och på söndagen varit på en stor italiensk filmfest där det i princip uteslutande varit personer från norra Italien.

Maria blev runtbollad mellan 112 och 1177. Precis som många andra vittnar hon om att 1177 haft problem att nå smittskyddsläkare.

Efter att först ha fått beskedet att en ambulans var på väg, för att sedan bli avbokad, kom till slut efter en mängd samtal en jourläkare och sjuksköterska hem till Maria.

– De kom utan skyddskläder och tog bara ett CRP (snabbsänka för att mäta infektion eller inflammation i kroppen, reds anm.) Sedan sa de att jag skulle kontakta husläkare på måndagen.

Maria berättar om hur det var när hon satt isolerad med misstänkt coronavirus.

Tog av skyddskläder

Under helgen kände sig Maria sämre, men tvingades ändå ut bland allmänheten, för att handla och gå på apoteket.

I måndags blev det än värre, och en ambulans skulle hämta Maria och bebisen.

– Ambulanspersonalen var klädd som en rymdgubbe, men när de är hemma hos mig pratade de med en läkare som ”frikände” mig från coronavirus då jag inte varit i ett av riskområdena. Då tog de av sig skyddskläderna och körde mig till vanliga akuten på Södersjukhuset.

Där fick de eget rum, men fick vänta i timmar. Till slut lindade Maria en t-shirt kring ansiktet och gick ut i korridoren.

– Jag upprepade att jag varit på festen med folk från de drabbade områdena i Italien, och plötsligt började de ringa frenetiskt efter läkare på Huddinge och Sös. De säger att informationen inte framkommit i mina journalanteckningar trots att jag berättat det säkert vid 20 olika tillfällen i olika samtal med vården.

Fick hoppa genom fönster

Nu togs hennes tillstånd på största allvar.

– Jag fick absolut inte gå vanliga vägen ut ur rummet utan fick hoppa genom ett fönster till ambulansen. De körde mig till Huddinge där jag nu sitter isolerad, med två slussar för att ens komma in i rummet.

Rummet har två slussar bara för att komma in.

Maria upplever coronavirusberedskapen i Stockholm som kaotisk och ostrukturerad.

– Jag visste inte om jag har coronavirus eller inte, men tycker att de behandlat ärendet extremt illa. Bollandet fram och tillbaka och alla samtal till 1177 och 112. Och ambulanser som var på väg, och avbokades. Och att jag blivit runtslussad och andra personer utsatta för eventuella risker.

– De borde ju kunna det här, det är ju ett enkelt test man tar genom näsan. Det borde ha kunnat gå att spara väldigt mycket resurser.

Maria, som egentligen heter något annat, fick på tisdagseftermiddagen besked om att hennes provsvar var negativt.
 
Aftonbladet har sökt Region Stockholm som lämnat skriftliga svar på frågor om coronavirusvården nedan.


PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen