Över 70 döda i tågbrand i Pakistan

TT TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2019-11-01 | Publicerad 2019-10-31

Över 70 liv har krävts i en explosionsartad brand på expresståget Tezgam i Pakistan, enligt lokala myndigheter. En del av dem dog när de hoppade av tåget i farten för att undkomma lågorna.

Tv-bilder visar hur lågor slår ut från tre tågvagnar nära staden Bahawalpur i provinsen Punjab. Många av de döda hade så svåra brännskador att de inte går att identifiera. Andra dog av skallskador sedan de hoppat av tåget i farten, uppger sjukhuskällor.

Över 40 passagerare skadades i branden och har förts till lokala sjukhus.

"Djupt sorgsen över den fruktansvärda tragedin. . . Mitt deltagande går till offrens familjer och jag ber för ett snabbt tillfrisknande av de skadade", skriver Pakistans premiärminister Imran Khan, på Twitter.

Många pilgrimer

Tezgam är ett av Pakistans klassiska expresståg, som tar ett dygn på sig de 150 milen från Karachi i söder till Rawalpindi i norr. På vägen passeras också mångmiljonstaden Lahore, och många av passagerarna var pilgrimer på väg dit för att delta i en av landets största årliga religiösa sammankomster. Branden bröt ut sedan två gasbehållare, som användes av några passagerare för att laga frukost, exploderat.

– Två matlagningsspisar exploderade. De använde olja som gav bränsle till branden, säger Rashid Ahmed, minister med ansvar för järnvägen, till tv-bolaget Geo.

Vanligt problem

Att människor lagar mat under längre resor är ett vanligt problem, enligt ministern. Det är dock förbjudet att ha med sig gasbehållare, uppger Ali Nawaz, företrädare för Pakistans järnvägar. En utredning av olyckan har nu beordrats.

Brist på investeringar och underhåll har gjort att Pakistans järnvägar förfallit de senaste årtiondena. Minst 23 personer dödades i en tågolycka i juli, även den i Punjab, en stor provins som följer Pakistans östgräns mot Indien. Och 2005 dödades omkring 130 människor i en tågkollision i provinsen Sindh i söder.