Labor medger nederlag – Morrison sitter kvar

TT

Publicerad 2019-05-18

Inför valet i Australien pekade det mesta på en seger för oppositionspartiet Labor – men premiärminister Scott Morrisons konservativa koalition får fortsätta att regera.

Laborledaren Bill Shorten har erkänt sig besegrad och meddelar att han kommer att lämna partiledarposten.

När mer än hälften av drygt 17 miljoner röster räknats har resultatet gått på tvärs med opinionsundersökningarna som gjordes på förhand. Det liberalkonservativa blocket avgår med segern, även om det är oklart om premiärminister Scott Morrison får en absolut majoritet i parlamentet.

Enligt den nationella valkommissionen har regeringspartierna hittills erövrat 72 mandat – och det krävs 76 för absolut majoritet.

Laborledaren Bill Shorten erkänner sig besegrad.

– Utan att hålla fast vid några falska förhoppningar, när det ännu är miljoner röster som ska räknas och viktiga mandat som ska fastställas, så är det uppenbart att Labor inte kommer att kunna bilda nästa regering, säger han enligt det australiska etermediebolaget ABC.

Samtidigt meddelar han att han inte kommer att ställa upp för omval till partiledarposten.

Joggingtur och korvgrillning

Varmkorv, ringlande köer och gott humör speglade de första timmarna av valdagen, där såväl partiledare som de röstande pustade ut efter en intensiv valrörelse.

Bill Shorten inledde dagen med en joggingtur i gryningen i Melbourne. Efteråt mötte han pressen och erkände viss spänning.

– Jag är nervös, det är en stor dag, sade Shorten innan några preliminära resultat hade offentliggjorts.

Premiärminister Scott Morrison tillbringade morgontimmarna med att grilla korv i Launceston, Tasmanien. Platsen var inte slumpmässigt vald, opinionsundersökningarna har visat det är väldigt jämnt mellan blocken på ön söder om det australiska fastlandet.

Inte heller det som låg på grillen hade lämnats åt slumpen. Korvätande har blivit något av en ny tradition i det australiska valet, allt för att locka de röstande till vallokalerna. Att rösta är obligatoriskt i landet, och maten är ett sätt att få upp mungiporna. Enligt 7news har drygt 1 800 vallokaler bjudit på korv eller annat grillat.

Ekonomi och miljö

Där liksom i övriga delar av landet har avgörandet stått mellan miljön och ekonomin.

Morrison har fokuserat sin kampanj på ekonomin, och hjälpts av bilden av Labor som ett sänke för ekonomin, och dåliga på att klara statsfinanserna.

Bill Shorten har å sin sida siktat in sig på miljön. Australien har i stor utsträckning märkt av klimatförändringarna, och miljöfrågorna tros kunna få annars konservativa väljare på landsbygden att rösta rött.

Följ ämnen i artikeln