Hiv och självmord, sex teorier om Palmemordet

Anna Hansson/TT

Publicerad 2020-02-22

Människor läser i tidningen dagen efter mordet på statsminister Olof Palme den 28 februari 1986.

Olof Palme blev mördad av staten. Nej! Det var CIA. Fel! Han är inte död – han iscensatte allt och drog till Frankrike.

Mordgåtan har blivit olöst. Men teorierna om vad som hände februarinatten 1986 är många.

Här är sex av dem – vissa otroligare än andra.

PKK-spåret

Spåret undersöktes av polisen i början av utredningen och gick ut på att den kurdiska separatistgerillan PKK låg bakom mordet på statsministern. Detta eftersom Sverige klassat PKK som en terrororganisation efter att det utfört två mord i Sverige. Det var ett av spaningsledare Hans Holmérs huvudspår, men trots omfattande förhör och utredningsåtgärder ledde spåren ingenstans. I mars 1987 avgick Holmér som spaningsledare efter massiv kritik mot utredningen – och PKK-spåret.

Hivsmittad Palme blev martyr i Frankrike

En annan, av de mer märkliga, teorierna är att Palme helt enkelt inte dog. Han reste i stället under stort hemlighetsmakeri till Frankrike eftersom han hade hiv och skulle gömmas undan. Skådespelare sattes in på Sveavägen och kulan hittades inte förrän dagen efter mordet – eftersom den planterats där senare. Det hävdar författaren Claes Hedberg i sin bok “En oväntad vändning” på drygt 600 sidor. Palme blev sedan martyr och bodde resten av sina dagar på ett slott.

Utländska underrättelsetjänster

Såväl polisen som privatspanare har länge nystat i att Palme, engagerad som han var i utrikespolitiken och med många fiender runt om i världen, mördats av utländska makter. Flera säkerhetstjänster och personer kopplade till dem har också blivit föremål för Palmeutredningen – som amerikanska CIA och sydafrikanska BOSS.

Tarkovskijspåret

Enligt en udda otrolig teori, lanserad av privatspanaren Lars Krantz, iscensatte Olof Palme sin egen död med hjälp av den ryske regissören Andrej Tarkovskij. Bevisen? Tarkovskij spelade in en scen i sin film "Offret" från 1985 på platsen för Olof Palmes mord. Att Palme dessutom träffade Tarkovskij ett par gånger under 1985 spädde på konspirationen och teorin att statsministern kunde ha tagit hjälp av Tarkovskij för att regissera självmordet.

Lars Krantz lämnade så småningom teorin och har bland annat hävdat att Olof Palmes fru Lisbet Palme sköt sin make.

Mörkläggningen

Staten vet vad som hände – och var djupt inblandad. Så lyder en av de mer långlivade teorierna, som till viss del går in i de redan nämnda. Eftersom det fanns en stat inom staten som låg bakom Palmes död har polisutredningen kunnat stoppas. Bevisen har mörkats och förfalskats och det är upp till oss andra att ta reda på sanningen, tror förespråkarna.

Polisspåret

Olof Palme var en kontroversiell statsminister, både älskad och hatad. Och misstanken att högerextrema poliser inom myndigheten mördade honom är stark hos privatspanare – och andra. Efter mordet kunde poliserna dessutom enkelt sopa undan bevis och hindra utredningen från att gå framåt, enligt teorin.