Ny begravning för hängda av apartheidregimen

TT-AFP

Publicerad 2020-01-25

Sydafrikas flagga sedan 1994. Arkivbild.

Sydafrika har på nytt låtit begrava nio män som 1961 hängdes av landets dåvarande apartheidregim.

De nio som i Sydafrika har gått under gruppnamnet "Cato Manor Nine" var anklagade för att ha dödat nio polismän i samband med en polisräd i deras bostadsområde – Cato Manor – i Durban i provinsen KwaZulu-Natal.

Efter att de hängts begravdes männen i omärkta gravar i huvudstaden Pretoria, mer än 60 mil från Durban.

Men av anti-apartheidrörelsen har de nio genom alla år hyllats som hjältar och i december förra året grävdes deras kvarlevor upp på uppdrag av justitiedepartementets enhet för sannings- och försoningsfrågor.

"Ett dödligt pris"

Nu har de begravts igen, med hedersbetygelser, på Heroes Arch i Chesterville i KwaZulu-Natal, en minnesplats för många anti-apartheidaktivister

– Det har gått 60 år sedan dessa nio hjältar dog och vårt land har haft demokrati i 25 år, sade Sydafrikas justitieminister i samband med ceremonin på fredagen.

– När vi nu återlämnar kvarlevorna av dessa martyrer till deras anhöriga, påminns vi om att den frihet vi i dag åtnjuter hade ett dödligt pris.

Mellan 1948 och 1994 bedrevs rasåtskillnadspolitik, apartheid, i Sydafrika. Apartheid gick ut på att separera svarta och vita under en rasistisk regim som bland annat förbjöd svarta från att röra sig fritt i "vita" områden.

Söker försvunna

Många människor försvann under apartheidåren, ofta blev de mördade av landets hårdföra poliskår eller av särskilda agenter som uppgavs verka i regimens tjänst. Ännu i dag letar anhöriga efter familjemedlemmar som försvann under apartheid

I april 1994 hölls de första allmänna valen i Sydafrika där alla fick delta, oavsett hudfärg. Afrikanska nationalkongressen (ANC) med Nelson Mandela i spetsen vann en jordskredsseger. Sedan dess har partiet, som utgjorde en motståndsrörelse under apartheidtiden, vunnit samtliga parlamentsval.