Mehdi dokumenterade sin kamp mot coronaviruset

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-05-24

I 19 dagar kämpade Mehdi Saleki mot coronaviruset.

Varje gång han vaknade på sjukhuset filmade han sig själv.

– Jag var på väg till den andra sidan och sade farväl till min familj, säger han till Aftonbladet.

Mehdi Saleki, 65, från Malmö är dokumentärfilmare och höll på att redigera ett projekt med ensamkommande flyktingbarn när han plötsligt började känna sig svag i kroppen, fick lätt feber och torrhosta.

Han ringde 1177 och fick efter det hostmedicin utskrivet av läkare. Men han fick höra att inte behövde besöka sjukhus.

Fyra dagar senare, i slutet av april, försämrades läget dramatiskt.

– Någonting var väldigt, väldigt konstigt med mig. Jag ringde 112 men när den första ambulansen kom tyckte inte personalen att jag var tillräckligt sjuk.

I 19 dagar kämpade Mehdi Saleki mot coronaviruset. Varje gång han vaknade på sjukhuset filmade han sig själv.

Började dokumentera sin kamp

Två dygn senare ringde han igen, då han kände sig ännu mer sjuk. Och den här gången gick allt mycket snabbt. Efter en kort kontroll blev han direkt körd med ambulans till sjukhuset och inlagd på en intensivvårdsavdelning i Malmö.

Redan i ambulansen började han filma sin kamp mot coronasmittan, något som SVT Skåne var först att berätta.

På sjukhuset visade det sig att Mehdi hade 43 graders feber. Det beslutades att han skulle vårdas i respirator.

– Jag har väldigt vaga minnen. När jag var lite vaken tog jag mobilen och filmade i den mån jag orkade. 

Mehdi vårdades totalt elva dagar i respirator. Bara korta stunder var han vaken och vid medvetande. Då tog han upp mobiltelefonen och fortsatte sin dokumentation.

– Jag trodde inte jag skulle klara mig, så jag sa mer eller mindre farväl till mina närmaste. Jag spelade in ett avsked och bad dem om förlåtelse om jag någon gång varit hård mot dem, säger Mehdi som var övertygad om att han hade sett dem för sista gången.

– Jag var på väg till den andra sidan. Jag var rädd för att somna för det kändes som det kom ett mörker som drog i mig. Så fort jag fick tillbaka medvetandet tänkte jag, ”jag har klarat en dag till”. Sedan tog jag upp mobilen och filmade.

Vann över viruset

Mehdi förflyttades till Ystad för vidare vård, där han kunde blir kontrollerad dygnet runt. Efter totalt 19 dagars kamp, 11 i respirator, berättade sjuksköterskorna att han skulle klara sig.

När Aftonbladet talar med Mehdi är han utskriven från sjukhuset och tillbaka i sitt hem. Han är helt fri från covid-19, men är mycket svag och är trött.

– Jag har tappat omkring 18 kilo. Nu går jag försiktigt runt här hemma och försöker bygga upp mina muskler igen. Men jag är så oerhört tacksam. Jag besegrade det här viruset, jag fick en andra chans till livet och är evigt tacksam för den vård jag fick. Personalen är änglar, det finns inget bättre ord att beskriva dem.

Mehdi Saleki.