3 000 barn i studie om PFAS och immunförsvar

TT

Publicerad 2019-12-05

Genom att se hur mycket antikroppar barnen producerar vid vaccinering kan man se om immunförsvaret påverkats. Arkivbild.

En stor studie på barn i hela landet ska visa om immunförsvaret påverkas av att man druckit vatten förorenat med PFAS, rapproterar P4 Blekinge. 3 000 barn ingår i studien som blir den största i världen i sitt slag.

– Det är unikt att så många barn ingår, och att vi kan täcka ett så brett spektrum av olika halter av PFAS i kroppen, säger Kristina Jakobsson, professor i samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet.

Genom att undersöka hur stor mängd antikroppar barnen producerar efter vaccinering mot de vanligaste barnsjukdomarna kan man se hur immunförsvaret påverkats.

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsyror) är en stor grupp av syntetiska ämnen. Två av de mer kända ämnena är PFOS och PFOA. Livsmedelsverkets gränsvärde för elva olika PFAS-ämnen i Sverige är 90 nanogram per liter. Hundratusentals svenskar beräknas ha utsatts för högre värden genom dricksvatten.