Löfven öppen för att stänga restauranger

TT

Publicerad 2020-04-09

Fullsatt på en uteservering på Medborgarplatsen i Stockholm den 26 mars. Arkivbild.

Statsminister Stefan Löfven öppnar för ett beslut om att stänga restauranger, kaféer och barer.

Han säger också att de äldre kunde ha fått ett bättre skydd.

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat kommunerna att börja kontrollera om reglerna efterföljs. Det handlar bland annat om att undvika trängsel, att gäster sitter med avstånd till varandra och att det inte serveras från bardiskar.

Regeringen fick i tisdags befogenhet att stänga verksamheter med hänvisning till smittskyddet.

– Och så kan det bli, säger Löfven i Sveriges Radios nyhetsprogram Studio Ett.

– Vi har sagt att vi inte är främmande för några som helst beslut om vi ser att det här har en stor påverkan. Där vi kan minska smittspridningen på ett substantiellt sätt ska vi naturligtvis göra det.

Myndigheternas rekommendationer är inte tips, utan något som såväl näringsidkare som enskilda personer är skyldiga att följa, understryker Stefan Löfven. Statsministern poängterar samtidigt att "de allra flesta" sköter sig.

I en intervju med Svenska Dagbladet får Löfven frågan om han anser att vi har lyckats skydda de äldre, sett till att viruset spridits till en lång rad äldreboenden.

– Nej, det skulle ha varit bättre, helt klart, svarar statsministern.

– Men vi vet däremot inte vad det beror på, är det främst anställda i äldreboenden som har bidragit, eller att man inte har upprätthållit besöksförbudet tillräckligt bra? Det kan vara en kombination av båda. Nej, det är naturligtvis inte bra eftersom de äldre är skörare, blir mer svårt sjuka, så det är inte bra.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln