Dödstalet stiger efter jordskred i Colombia

Uppdaterad 2017-04-02 | Publicerad 2017-04-01

Mer än 250 personer har dött och över 400 har skadats i jordskredet i Putumayo i Colombia.

– Det är en fruktansvärd siffra, säger president Juan Manuel Santos till reportrar, enligt AFP.

Dessutom saknas 220 personer.

Efter flera timmars regn under natten mellan fredag och lördag så svämmade tre floder över i den sydvästra provinsen Putumayo i Colombia. Översvämningen i sin tur ledde till jordskrev med en lavin av lera som förstörde vägar, broar och byggnader tidigt på lördagsmorgonen.

Värst drabbades provinshuvudstaden Mocoa, med knappt 40 000 invånare. El och vatten är utslaget i staden, som ligger bland bergen i syd vid gränsen mot Ecuador. Sjukhusen klarar inte heller att ta emot alla skadade.

Dödssiffran stiger

Antalet döda och skadade i jordskredet är fortfarande osäkert och många människor saknas fortfarande.

– Det är hundratals familjer som vi ännu inte har hittat, och hela bostadsområden är borta, säger Sorrel Aroca, guvernör i Putumayo, till W Radio, enligt AFP.

Dödstalet fortsätter att stiga. Den senaste siffran är 254, enligt landets militär, skriver TT och Reuters.

– Det är en fruktansvärd siffra, säger president Juan Manuel Santos till reportrar, enligt AFP.

Presidenten på plats

Röda korset uppger att 400 personer har skadats och att 220 saknas. Siffrorna över skadade och döda har justerats upp och ner under dagen, och kan variera mellan olika källor.

2 500 personer deltar i räddningsarbetet.Juan Manuel Santos är på plats i katastrofområdet för att visa sitt stöd och skriver på Twitter ”Vi ber för offren och de som drabbats”.

– I nuläget finns inga uppgifter om saknade svenskar, ambassaden arbetar i ärendet i detta nu, säger Erik Norbergh vid UD:s pressjour.

Följ ämnen i artikeln