Bussförare tvingas jobba i kjol

Publicerad 2022-07-16

En manlig busschaufför i Vaggeryd har till Justitieombudsmannen anmält att han tvingas bära kjol under sommaren om han vill ha en luftigare klädsel. Jönköpings Länstrafik tillåter inte att de anställda bär shorts, rapporterar SVT Jönköping.

– Jag känner mig kränkt och diskriminerad över att det inte finns något annat alternativ till långbyxor, säger busschauffören, som i början av sommaren beställde en kjol och nu kör i den.

Enligt Christine Leppänen, trafik- och planeringschef på JLT, står det i avtalet att de anställda ska vara enhetligt och prydligt klädda. I klädreglementet ingår långbyxor, kjol, skjorta och kavaj – inte shorts.

Den oortodoxa kjollösningen är dock godkänd.

– Det är helt okej, så länge han uppfyller kraven på kjolanvändning, säger Christine Leppänen till SVT.

Enligt chaufförens arbetsgivare, Karlsson Buss i Vaggeryd, har det förekommit liknande klagomål tidigare och man välkomnar därför att någon ser över regelverket.

– Resenärerna tittar på mig och skrattar åt mig. Jag kan inte se att det finns någon risk med att som manlig busschaufför arbeta i kortbyxor de varmaste månaderna under sommarhalvåret, när det är helt ok att som kvinnlig chaufför köra i kjol året om, säger chauffören till SVT.

En busschaufför jobbar i kjol när det är varmt – shorts är inte tillåtet. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln