Släkting: Salman Abedi drevs av hämndbegär

Publicerad 2017-05-26

Självmordsbombaren Salman Abedi uppges ha ringt sin mamma och bett om förlåtelse.

Driven av hämndbegär utförde han sedan terrordådet som kostade minst 22 personer livet.

– Den främsta anledningen var raseri, säger en anhörig till nyhetsbyrån AP.

En vän till självmordsbombaren Salman Abedi mördades i Manchester i maj förra året.

Abdul Wahab Hafidah jagades ikapp och höggs till döds i området Moss Side. Dagar efter mordet uppgav polisen i Manchester att de misstänkte att det rörde sig om en kriminell uppgörelse. Rättegången mot de mordmisstänkta är inte avslutad, enligt The Guardian.

Med löfte om anonymitet berättar en kvinnlig släkting för nyhetsbyrån AP att mordet på vännen väckte en begäran om hämnd.

Salman Abedi uppges ha blivit arg över att mordet på vännen inte fick någon större uppmärksamhet från – som han såg det – ”otrogna i Storbritannien”, menar släktingen.

– Varför upprördes man inte när en arab och muslim mördades på ett så grymt sätt? säger kvinnan enligt AP.

Anledningen: Raseri

Enligt den anhöriga bör man gå tillbaka till den händelsen för att finna motivet till terrordådet som kostade minst 22 personer livet.

– Den främsta anledningen var raseri, säger den anhöriga om vad som fick Abedi att begå självmordsattentatet i en byggnad i anslutning till Manchester Arena.

Enligt den anhöriga ringde Salman Abedi till sin mamma före dådet.

– Förlåt mig, ska Abedi då ha sagt.

I en tidigare intervju har Manchester-bombarens syster Jamona Abedi också berättat om broderns hämndlystnad.

– Jag tror att han såg muslimska barn dö överallt och han ville hämnas, säger systern enligt Telegraph.

Salman Abedi ska nyligen ha kastats ur den lokala moskén han brukade besöka. 22-åringen uppges ha blivit mycket arg och avbrutit imamen när denne predikade kritiskt om terrorsekten IS.

– Han ställde sig upp och sa att imamen pratade strunt. Han stirrade ut honom och tittade hotfullt i imamens ögon, säger Akram Ramadan.

Dagarna efter dådet har polisen gjort flera gripanden Totalt sitter åtta män – däribland Salman Abedis ett år äldre bror –frihetsberövade i Storbritannien. Männen uppges vara mellan 18 och 38 år gamla.

Den libyska antiterrorenheten har tidigare gripit Salman Abedis far och lillebror i huvudstaden Tripoli.

Enligt CNN, som hänvisar till uppgifter i libysk stats-tv, ska Abedi ha pratat i telefon med sin lillebror en kvart före explosionen.

Polisen utreder nätverk

För antiterrorenheten ska lillebrodern ha medgivit en koppling till terrorsekten IS, som tagit på sig skulden för dådet.

– Vi var inte helt säkra på det men när vi grep honom och frågade honom berättade han att han delade ideologi med sin bror. Han berättade att han visste allt om sin bror och vad han gjorde i Manchester, säger talespersonen för Rada enligt Independent.

Brittisk polis tror att Salman Abedi fick hjälp att planera och genomföra attacken.

– Det är tydligt att det är ett nätverk vi utreder, har polischefen Ian Hopkins tidigare sagt.