Gängmannen erkänner dödsskjutningen på Vår krog och bar

Publicerad 2023-12-01

Gärningsmännen sköt vilt omkring sig när två män dödades på Vår krog och bar.

Efter åtta år träder en av de dömda männen fram och erkänner dådet.

– Jag är den personen, säger Josef Hällgren Abdulrahman till TV4:s Kalla Fakta.

Mitt under Champions League-matchen mellan Barcelona och Manchester City stormade två gängmän med dödskallemasker in på Vår krog och bar i Biskopsgården och öppnade eld.

Attentatet var riktat mot en gängkopplad man i 25-årsåldern som sköts med flera skott i huvudet. Men även åtta andra personer som befann sig i lokalen skadades i kulregnet.

På vägen ut sköt mördarna också kallblodigt ihjäl Petar Petrovic, 20. Utredningen har visat att han inte hade något med konflikten att göra.

Josef Hällgren Abdulrahman berättar i TV4:s Kalla Fakta om skotten.

”Vi bryr oss fortfarande om andra människor

Sju män dömdes mot sitt nekande för masskjutningen den 18 mars 2015. I en intervju med TV4:s Kalla Fakta erkänner Josef Hällgren Abdulrahman, 28, för första gången att han deltog i dådet.

I april släpptes han från fängelset efter att ha avtjänat åtta av tolv år för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök.

Han säger själv att han försökte träffa så många personer som möjligt från det kriminella nätverket i södra Biskopsgården och att hans kulor flög hejvilt i lokalen. Inget av skotten dödade någon, enligt utredningen.

– Det var väl en chansning. Tanken var ju att komma åt folk från södra. Det var ju inte så att man gick in och tänkte att vi ska ta allihop. Även de som är oskyldiga. Vi var inte så. Vi bryr oss fortfarande om andra människor säger han.

Petar Petrovic, 20, blev ett av offren på Vår krog och bar i mars 2015.

Förklaringen bakom intervjun

En av anledningarna till att Josef Hällgren Abdulrahman ställer upp på intervjun är, enligt honom själv att Petar Petrovics föräldrar ska få veta vad som hände.

– Alltså jag frågade ju varför, varför man sköt Petar. Personen visste ju inte vem Petar var. Petar är ju från Balkan, tror jag, och några av våra fiender är från Balkan. Han tänkte säkert att Petar var någon av dem.

– När jag förklarade till honom att han heter Petar, att han inte hade något med saken att göra så, ja... Då hade det skett så man kunde inte spola tillbaka tiden och göra om.

”Är en idiot”

Josef säger att han stött på Petars pappa flera gånger men valt att gå därifrån i stället för att prata med honom.

– Jag vågar inte ta den chansen att träffa honom. Jag vet inte hur jag hade reagerat om han började slå på mig och skrika. Jag tycker det är synd att en tredjepart ska behöva bli drabbad för att vi har problem med varandra.

Josef Hällgren Abdulrahman var 19 år när skjutningen ägde rum och blev omskriven i media för sin bakgrund som en av Sveriges största fotbollstalanger. Han vann Gothia Cup 2009, togs ut i ungdomslandslag och provspelade med storklubbar som Chelsea.

Planen var att bli fotbollsproffs, i stället blev han gängkriminell.

– Ja, vilken människa som helst skulle tänka att man är en idiot. Jag själv tycker det. Jag tycker mest synd om min familj om jag ska vara ärlig. Jag var hoppet i familjen som skulle kunna hjälpa vår ekonomi. Jag gjorde dem besvikna.

Följ ämnen i artikeln