Hans flyg tvingades ner i Belarus – benådas från fängelset

Publicerad 2023-05-23

Belarus tvingade ner oppositionsaktivistens Ryanair-plan med stridsflyg.

Efter landningen i Minsk dömdes Roman Protasevitj och hans flickvän till långa fängelsestraff. Nu har han benådats.

– Det är så klart en fantastisk nyhet, säger 28-åringen till belarusisk statsmedia.

Roman Protasevitj.

Redan som 17-åring greps Roman Protasevitj första gången för att ha häcklat Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko. Senare blev han chefredaktör för Telegram-kanalen Nexta, som hjälpte till att organisera massprotesterna efter att Lukasjenko stulit valet i augusti 2020.

Protasevitj, som sökte politisk asyl i Polen 2020, var den 23 maj 2021 på väg med Ryanair Flight 2978 från Grekland till Litauen, tillsammans med sin ryska flickvän Sofia Sapega. När planet flög över Belarus tvingades det ner av belarusiskt stridsflyg, under förevändning att det hade bombhotats. När planet landade i Minsk arresterades Protasevitj och Sapega.

Genrebild.

Under två års tid medverkade Protasevitj flera gånger i videor där han ”erkände” sin skuld, sannolikt eftersom han utsatts för tortyr. I videorna sade han bland annat att han samarbetade med brottsutredningen, för att ”sona skadan som jag orsakat landet”, enligt nyhetssajen Meduza.

Flickvännen dömdes i maj 2022 till sex års fängelse, för att hon skulle ha ”hetsat fram socialt hat”. I själva verket dömdes Sapega för att hon var Protasevitj flickvän. I april 2023 tilläts hon lämna Belarus, för att avtjäna resten av fängelsestraffet i hemlandet Ryssland.

Den 3 maj 2023 dömdes Roman Protasevitj till åtta års fängelse, bland annat för terrorism och för att ha ”konspirerat för att ta över makten”.

I dag säger Protasevitj till den belarusiska statliga nyhetsbyrån Belta att han benådats:

– Jag har precis skrivit under de dokument som hänger samman med min benådning. Det är så klart en fantastisk nyhet, säger Protasevitj till Belta.