Väderkaos väntar i veckan

Uppdaterad 2024-01-22 | Publicerad 2024-01-21

Ishalka, storm och risk för översvämning.

Det varnar SMHI för i början av veckan.

– I söder kommer det att handla om regn, säger Lars Knutsson, vakthavande meteorolog på SMHI.

Helgvädret avslutas med snö och rusk. Och ostadigt väder väntar i veckan. Under natten till måndag drar ett djupt lågtryck in över stora delar av Sverige. Blåst och regn i söder. Snö i norr.

SMHI har utfärdat gula varningar för ishalka när regnet faller på kalla vägar. Varningarna gäller för Götaland, Svealand, norra Halland och Norrland.

Snökaos i Stockholm. Arkivbild.

– I söder kommer det att handla om regn. Vi har ett ganska stort område med varningar för ishalka när regn faller på underkylda vägar, säger Lars Knutsson, vakthavande meteorolog på SMHI.

– Sen blir det allmänt blåsigt med kulingvarningar.

Kan bli storm

På måndagen i västra Götaland och norra Halland kan regnet, snösmältningen och den kraftiga vinden skapa lokala översvämningar i källare, på vägar och viadukter. På västkusten kan vindarna bli så starka att de blåser upp till storm. SMHI varnar för träd som kan falla ner och ”risk för omkringflygande föremål”.

– Det ser ut att kunna bli mellan 30–50 millimeter sammanlagt i området, vilket normalt sett inte räcker till en regnvarning. Men regnet kommer falla på snö och marken är redan frusen med is som underlag, så vattnet får svårt att dra bort, säger Lars Knutsson.

Senare på kvällen drar lågtrycket upp över Norrland. Snö och hård vind väntas från Sundsvall i söder till Kiruna i norr.

I ett område från Örnsköldsvik i söder till Umeå i norr har SMHI utfärdat en orange varning mellan klockan 08 och 20. Förutom problem i trafiken är det sannolikt att elen slås ut i området, som även kan påverka telefonin.

Elva gula varningar och en orange råder på land under måndagen.

Nytt lågtryck på onsdagen

Under tisdagen har de flesta varningar försvunnit. Men enligt SMHI fortsätter det ostadiga vädret i veckan med pendling mellan plusgrader, snål blåst på västkusten och snö i Norrland.

– Vi får ett nytt lågtryck på onsdagsdygnet. Det ser ut som att Götaland och Svealand som drabbas av snö och regn, vilket kommer generera nya snöfallsvarningar.

Med lågtrycket går temperaturerna mot nollan igen i södra delar av landet. Och vägarna fortsätter vara hala under veckan.

– Det blir slaskhaka. Temperaturerna kommer stiga med regn som faller på snön, säger Knutsson.

Bilar, fotgängare och cyklister i snöväder på Götgatan på Södermalm.

Följ ämnen i artikeln