Åsikterna i London går isär om brexitavtal

Britta Kramsjö/TT

Malin Jansson/TT

Publicerad 2019-10-19

Lördagens brexitomröstning rör upp känslor inte bara hos brittiska politiker, utan även hos medborgare.

Bland de som samlats utanför parlamentet i London går åsikterna isär.

– Brexitprocessen har varit så deprimerande, säger Richard Warren.

I dag debatterar det brittiska underhuset det nya brexitavtal som premiärminister Boris Johnson nått med EU. Om en planerad omröstning om avtalet blir av och det godkänns banar det väg för ett brittiskt utträde ur EU redan i slutet av månaden. Vid ett nej kastas hela processen på nytt in i stor osäkerhet.

Inför omröstningen har flera personer samlats utanför det brittiska parlamentet i London. Vid tiotiden började ledamöter och journalister ta sig in i parlamentet och utanför ökar folksamlingen i storlek.

– Respektera omröstningen!, skriker en av de som befinner sig utanför parlamentet som propagerar för att Storbritannien ska följa folkomröstningen 2016 och lämna EU så fort som möjligt.

"Deprimerande"

En annan som är på plats är Richard Warren från Dorset.

– Brexitprocessen har varit så deprimerande så jag har inte följt den i detalj. Men jag tycker nog att de (ledamöterna) ska acceptera avtalet, det är bättre än inget avtal alls, men villkora det med en andra folkomröstning, säger han till TT.

– Folkomröstningen 2016 baserades på missledande information och vad som sades då stämmer inte med verkligheten som den är nu. Så nu borde folket få ta ställning till vad det faktiskt handlar om.

Men åsikterna bland Londonborna går isär. Will Coleshill tycker att Boris Johnson svikit folket och menar att parlamentet borde rösta ned avtalet.

– Min familj har genomlevt krig för det här landets demokrati, men nu har demokratin fullständigt urholkats av EU, säger han.

– Allt vi vill ha är frihandelsavtal, vare sig mer eller mindre, och jag vet att det är fler som tycker som jag utanför London.

Provoceras

Carolinn Neun befinner sig också vid parlamentet. Hon provoceras av de hårdföra brexitörerna som vill lämna snarast möjligt.

– De får mig ännu mer att vilja stanna i EU, säger hon.

På frågan hur hon tycker att ledamöterna ska rösta i dag har hon svårt att svara.

– Det har varit en sådan lång och smärtsam process så jag har nästan inte energi för det längre. För mig är det väldigt emotionellt, säger hon.

– Men jag tycker att de ska rösta mot brexit, fortsätter Neun.