18-årig student skjuten i bröstet i Hongkong

Våldsamma kravaller vid protester mot Kinas 70-årsfirande

Publicerad 2019-10-01

En 18-årig student har blivit skjuten i bröstet under nya kravaller i Hongkong, skriver Sky News.

Varningsskott avlossades av polisen för att skingra demonstrationerna mot Kinas stora 70-årsfirande.

– Det har varit en fullkomlig förödelse här de senaste två timmarna, säger Sky News reporter Alex Crawford.

Enligt rapporter från platsen blödde demonstranten, som är en 18-årig student, kraftigt, uppger Sky News, och ska ha tagits hand om på plats av polis och sjukvårdspersonal.

Det pågår just nu våldsamma kravaller i Hongkong i samband med att tusentals demonstrerar i protest mot 70-årsfirandet av folkrepubliken Kina. Svartklädda demonstranter rycker stenar ur marken och bygger barrikader på gatorna och polisen svarar med både tårgas och vattenkanoner.

– En vattenkanon har precis använts, även tårgas, och en journalist har blivit skadad, säger Sky News reporter Alex Crawford.

Fruktade sitt liv

Protesterna mot regimen har pågått sedan i juni och eskalerade återigen under tisdagen samtidigt som det hålls en stor militärparad för kommunistpartiet i Peking. Polisen i Hongkong gick på tisdagen ut och varnade för en ”väldigt våldsam attack” och har bekräftat att två skarpa varningsskott avlossats efter att de blivit attackerade.

I olika kanaler på sociala medier cirkulerar bilder där en blödande demonstrant klagar på bröstsmärtor och får vård på gatan. Mannen ska sedan ha förts till sjukhus, enligt källor till South China Morning Post, och hans tillstånd ska vara kritiskt. En källa till tidningen uppgav under tisdagen att den 18-åriga mannen opereras.

Hongkong-polisens talesperson Yolanda Yu bekräftade på tisdagseftermiddagen att en polis, som sagt att han fruktat för sitt liv, sköt mot en folkmassa som närmade sig honom. Kulan träffade 18-åringens vänstra sida av bröstet.


PODD: Kinakännaren: Protesterna blir allt mer radikala

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Kinaexperten Torbjörn Lodén om bakgrunden till demonstrationerna i Hongkong, och reder ut varför miljoner människor gett sig ut på gatorna.
 Lyssna:  (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln