Känsla före smak när vi väljer kaffe och öl

TT-AFP

Uppdaterad 2019-05-03 | Publicerad 2019-05-02

Ärligt talat: För smaken eller känslan? Arkivbild.

Du kanske ser dig själv som en förfinad sökare efter de allra mest gåtfulla smaknyanserna i olika kaffesorter eller i ölvärldens blommigaste pale ales? Men genetikforskare i USA pekar på att vi väljer koffein- och alkoholhaltiga vätskor mera på grund av dryckernas effekt på våra sinnen än på själva smaken som sådan.

– Folk gillar hur kaffe eller alkohol får dem att känna sig. Det är därför de dricker det, säger forskaren Marilyn Cornelis vid Northwestern University.

De nya rönen från henne och andra genetiker publicerades på torsdagen i den vetenskapliga tidskriften Human Molecular Genetics.

Forskarlaget försökte först utröna vilka smakgener som är ansvariga för vad vi väljer att dricka. Men till deras förvåning visade det sig i stället vara gener med sinnesförändrande förmåga som var mest styrande.

– Smak kan vara en faktor, men det är en förvärvad smak, säger Cornelis.

Följ ämnen i artikeln