”Blir inte sverigedemokrat genom att prata med SD”

Ebba Busch Thor om kritiken från Annie Lööf och Jan Björklund

avJosefin Silverberg

Nu försvarar Ebba Busch Thor sig från de forna allianskollegornas kritik om att hennes drag att samtala med alla, inklusive SD, är ett historiskt misstag.

– Jag blir inte sosse för att jag pratar med Socialdemokraterna om frågor jag vill ha igenom, jag blir inte sverigedemokrat genom att prata med SD, säger hon i Aftonbladet Morgon.

Kritiken från Lööf och Björklund var hård under gårdagen då det stod klart att Kristdemokraternas partistyrelse fattat beslut om att samtala med alla partier, inklusive SD.

”Inget misstag att få igenom sin politik”

Ebba Busch Thor, som under fredagen gästade Aftonbladet Morgon menar att det är Centerpartiet och Liberalernas beslut att släppa igenom Löfven som statsminister som ritat om spelplanen och legat till grund för KD:s beslut.

– Det var det som hände i januari som kastade omkull hela grunden för hur vi bedriver vårt politiska arbete i riksdagen. Med januariavtalet lämnade Centerpartiet och Liberalerna Alliansen, säger KD-ledaren.

– Jag kan inte se att det är ett misstag att jag skulle kunna få igenom den politik som krävs for att kört vårdköerna och lösa krisen inom svensk sjukvård men vi kan inte göra den politiska kohandel som centerpartiet och Liberalerna har gjort. 

”Kan inte stirra sig blind på SD”

Jan Björklund menar att det nu är betydligt svårare att återskapa ett reellt borgerligt alternativ inför nästa val.

– Jag förstår att de tycker att det gör det svårare men det främsta hindret för en borgerlig regering är de partier som röstar för en socialdemokratisk regering. Det blir ingen borgerlig regering om de fortsätter stirra sig blinda på SD, säger Ebba Busch Thor.

– Jag blir inte sosse för att jag pratar med socialdemokraterna om frågor jag vill ha igenom, jag blir inte sverigedemokrat genom att prata med SD, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM