Riksdagen drar ner till 55 ledamöter

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Publicerad 2020-03-16

Riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm. Arkivbild.

Riksdagens partier är överens om att dra ner antalet ledamöter vid omröstningar och sammanträden i kammaren till 55 till slutet av mars. Skälet är att riksdagen, även om många ledamöter skulle bli sjuka, ändå ska kunna fatta beslut.

– I dag har vi ingått en överenskommelse mellan samtliga gruppledare i riksdagens partier som säkerställer att riksdagen kan fullgöra sina uppgifter även om ett större antal riksdagsledamöter är förhindrade att delta i riksdagsarbetet, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström till TT.

Det innebär att högst 55 av riksdagens 349 ledamöter kommer att vara på plats när riksdagen voterar, det vill säga röstar om förslag, eller debatterar i kammaren. Första gången blir på onsdag.

– De fördelas procentuellt enligt valresultatet så att proportionerna i kammaren behålls, säger Billström.

Riksdagens talman Andreas Norlén välkomnar uppgörelsen.

"Riksdagen ska kunna lösa sina uppgifter oavsett situation", säger talmannen i en kommentar.

Han tillägger att det är bra "att överenskommelsen betonar att samtliga ledamöter, som inte är sjukskrivna, föräldralediga eller tjänstlediga på annan grund, fortsatt är i tjänst och ska utföra sina uppdrag, om än under delvis andra former."

Kan förlängas

Med 55 ledamöter i kammaren betyder det 16 ledamöter från Socialdemokraterna, 11 från Moderaterna, 10 från Sverigedemokraterna, 5 från Centerpartiet, 4 från Vänsterpartiet och 3 var för Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Överenskommelsen gäller till och med den 30 mars, men kan förlängas om det behövs.

Tobias Billström tycker att det är en bra överenskommelse och säger att M har varit drivande.

– Jag kan konstatera att det har funnits en mycket bred uppslutning. Det är en extraordinär åtgärd, men ett styrkebesked som garanterar riksdagens uthålliga beslutskapacitet och den samhällsviktiga verksamhet som riksdagen bedriver, säger Billström.

Enligt riksdagsordningen måste möten i riksdagens kammare hållas i form av fysiska möten i Stockholm och detsamma gäller för utskottsmöten. De kan inte ersättas med videomöten.

Visningar inställda

För att undvika att partier med ett minde antal ledamöter blir utan representation i utskott om många blir sjuka får partierna, enligt överenskommelsen, nominera hela partigruppen som ersättare.

Riksdagsordningen säger inte att antalet ledamöter vid beslut måste vara minst 55. På somrarna bordläggs ibland enklare, formella beslut till exempel med bara en vice talman, som också räknas som ledamot, i kammaren.

Visningar och studiebesök för till exempel skolklasser ställdes in av riksdagsförvaltningen redan i förra veckan.