Tre kungakritiker försvunna i Thailand

TT-Reuters

Publicerad 2019-05-10

Thailands nye kung Maha Vajiralongkorn med regentnamnet Rama X.

Thailands majestätslagar slår hårt mot monarkins kritiker. Allt fler döms för brott mot lagen sedan den förra militärkuppen 2006.

Nu saknas tre av monarkins kritiker, som enligt en människorättsgrupp överlämnats från Vietnam.

De tre välkända kritikerna ska ha gripits i Vietnam för en månad sedan och uppges ha förts över till Thailand tidigare i veckan. Uppgifterna kommer från den USA-baserade människorättsgruppen Thai Alliance For Human Rights, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Thailands vice premiärminister, Prawit Wongsuwan, förnekar inblandning.

– Vietnam har inte överlämnat någon. Vi har inte fått någon förfrågan.

"Vill samarbeta"

Om människorättsgruppens uppgifter stämmer är överlämningen av kritikerna inte förvånande, säger Eva Hansson, statsvetare vid Stockholms universitet med inriktning på Sydostasien.

– Jag kan inte säga hur Vietnams utlämningsavtal ser ut, men flera av regimerna i Sydostasien vill samarbeta om den här typen av frågor. Vietnamesiska demokratiaktivister som fått utbildning i Thailand har tidigare begärts utlämnade och regeringen i Vietnam är säkert intresserade av att få samma svar tillbaka, säger hon till TT.

Enligt thailändsk lag är det förbjudet att på något sätt kränka eller kritisera landets kungahus. Fängelse på upp till 15 år ingår i straffskalan, men flera kritiska röster har tystats ned på mer dramatiska sätt.

Så sent som i januari i år hittades två välkända kritiker av militären och kungahuset döda i Mekongfloden vid gränsen till Laos. Kritikernas kroppar var fyllda med cement, förmodligen för att få dem att sjunka. Det är dock fortfarande oklart vem som ligger bakom deras död.

Allt fler har dömts med hänvisning till de thailändska majestätslagarna sedan militärens förra kupp, 2006. Eftersom monarkin ses som en av tre pelare i den thailändska nationella själen och försvaras den med näbbar och klor. Men sedan 2006 har oppositionen alltmer sett lagstiftningen som ett verktyg för regimen att tysta ned dess kritiker.

Tryck från civilsamhället

Förutom ett hårdare tryck från stat och regering finns det även flera grupper i civilsamhället som vill försvara kungahuset.

– Det finns krafter i samhället som använder våld mot kungahusets kritiker. En jurist som varit aktiv i kampanjen för att ändra majestätslagstiftningen har exempelvis attackerats utanför sitt arbete på Thammasat-universitetet i Bangkok. Stämningen är också väldigt hätsk på sociala medier, säger statsvetaren Eva Hansson.

För en och en halv månad sedan hölls val i Thailand, det första sedan militärjuntan tog makten 2014. Att folket har fått säga sitt är lovande, men det gör inte landet till en demokrati, säger Eva Hansson. Huruvida Thailand på allvar tar steg mot en återdemokratisering kommer få avgörande betydelse för utvecklingen – inte bara i det egna landet.

– Som en demokrati har landet exempelvis blivit hem för flera regionala pressfrihetsorganisationer som inte kan verka någon annanstans. Ett demokratiskt Thailand har haft betydelse för vad som händer i hela regionen, säger Eva Hansson.