Boeing betalar 1,4 miljoner till dödsoffer

TT-AFP

Publicerad 2019-09-23

Delar av flygvraket från det kraschade Lion air-planet tas om hand för utredning i Jakarta. Arkivbild.

Anhöriga till dem som omkom i olyckorna med Boeings 737 Max 8-plan kommer att få motsvarande 1,4 miljoner kronor per familj. Sammanlagt ska den amerikanska flygplanstillverkaren betala ut 50 miljoner dollar, 486 miljoner kronor, till de efterlevande ur en nyinstiftad stödfond.

Då två olyckorna skedde i Indonesien förra hösten och i Etiopien i mars i år. Sammanlagt omkom 346 personer. Stödfonden, som instiftades i juli, kommer omgående att börja ta emot krav från offrens familjemedlemmar, rapporterar Reuters.

Samtidigt har indonesiska myndigheter hittat fel i konstruktionen som var avgörande för kraschen utanför Jakarta i oktober 2018, rapporterar Wall Street Journal. Tidningen hänvisar till en rapport som kommer att offentliggöras i november.

Misstag från pilotens sida och problem med underhållet pekas också ut som orsaker till kraschen som krävde 189 personers liv.

Modellen 737 Max 8 belades med flygförbud efter att ett plan av samma typ störtat strax efter start från Etiopiens huvudstad Addis Abeba. 157 personer omkom i olyckan.

USA:s trafiksäkerhetsmyndighet NTSB och luftfartsmyndigheten FAA har delgivits punkterna i rapporten som kan komma att justeras, uppger The Wall Street Journal.