Brittiska bebisyran: ”Eufori, glädje och lättnad”

Uppdaterad 2019-05-08 | Publicerad 2019-05-06

WINDSOR. En vecka försenad – sedan kom Meghans och Harrys son.

Då får kungliga småstaden Windsor glädjefnatt.

– Det är eufori, glädje och lättnad. Inget mer snack om brexit nu, jublar Anne Daley, 63.

För knappt ett år sedan fylldes gatorna i Windsor, tre mil väst om London, av hundratusentals rojalister som firade Harry och Meghans bröllop. Efter att nyheten om prinsparets nyfödde son kommit på måndagseftermiddagen utbryter småstaden på nytt i ett glädjefnatt.

– Oh yay, oh yay, oh yay!, skriker en stadsutropare framför en folkmassa och ringer i en klocka.

Iklädd lila-gula medeltidskläder och en trekantig hatt med fjädrar i skriker han ut glädjebeskedet – å stadens vägnar:

– Det är en ära att gratulera hertigen och hertiginnan av Sussex till födseln av en pojkbebis. Vi välkomnar detta nya tillskott till vår Windsorfamilj och önskar honom ett långt liv, god hälsa och, framför allt, glädje.

”Atmosfären på topp”

Folket på stadens Union Jack-prydda huvudgata jublar. Måndagen är helgdag i Storbritannien och lokalbefolkningen i Windsor med omnejd har anslutit till firandet – tillsammans med besökare från hela världen. I fjol utökade omkring en och en halv miljon turister sitt Londonbesök med en dagstur till Windsor för att besöka det nästan tusenåriga slottet och strosa runt kring de kungliga ägorna. De som rest dit just på måndagen fick en extra kunglig upplevelse.

– Jag kom egentligen bara för att kolla på slottet men jag hamnade mitt i detta stora brittiska event och jag är jätteglad för det, säger Lani Pajarillo, 45, från Filippinerna.

– Alla är så uppspelta och atmosfären är på topp. Alla är glada.

Bär USA-flaggor

Två USA-flaggor sticker upp från Lanis diadem. Bland Union Jack och banderoller som det står ”Grattis Harry och Meghan, till ert pojkbarn” på ser man också Stars and stripes på flera håll i Windsor – precis som vid bröllopet i fjol. Och stadsutroparna har lagt till ett ”God bless America” till sitt ”God save the Queen”. Att Harry gift sig och fått barn med en amerikansk skådespelerska gör detta par extra speciellt, menar många.

– Jag älskar bara Meghan, det är därför jag har dessa på mig, säger Lani.

– Fast jag älskar prins Harry också, så klart.

Kungafans tältat i veckor

En handfull brittiska kungafans har inte åkt till Windsor på chans – utan tältat intill slottet i veckor för att inte missa den kungliga ankomsten. På ett staket kring deras sovplats mitt inne i stadskärnan hänger olika hyllningsbanderoller. I firandet har man glömt att plocka ner en rosa ”Grattis till er flickbebis”-flagga.

– Alla firar här, vi dricker, dansar och sjunger, säger Anne Daley, 63. 

– Vi kommer att vara här hela natten.

Hon håller en bebisballong i ena handen – och en nästan uppdrucken champagneflaska i den andra. 

– Jag tog med två ballonger för säkerhets skull, för jag tänkte att hon kanske skulle föda tvillingar, skrattar Anne.

Hon reste först ner från hemmet i Wales för att fira drottningens födelsedag den 21 april vid den 93-årige regentens hem i Windsor. Sedan dess har hon, med undantag för några korta vändor hem, blivit kvar och väntat på prinsparets förstfödde. Enligt brittisk media kom sonen över en vecka senare än förväntat.

– I dag kom jag äntligen hit och barnet hade kommit, säger hon.

– Det är en eufori, glädje och lättnad. Inget mer snack om brexit nu, nu kan alla vara glada i stället.

”Champagne, dans och sång”

Sky London, 58, står insvept i en Union Jack-flagga. Han har också väntat i veckor på beskedet som på måndagseftermiddagen fick folk att jubla på Windsors gator.

– När vi hörde att hon faktiskt fått en liten pojke så exploderade stämningen verkligen, säger han.

– Det var riktigt fantastiskt. Vi öppnade champagnen, folk dansade och sjöng, det var fenomenalt. 

Den 19 maj 2018 gick det knappt att se det gröna gräset kring gatan med namnet The long walk, som leder upp till slottet. Kungafans hade campat över natten för att se Sussex-hertigparets kortege med häst och vagn föra dem till vigseln S:t Georges kapell. Under måndagen strömmar besökare in och trängs framför stängslet med tv-team från hela världen. 

Prinsen: ”Vi ses om två dagar”

I andra änden av den brittiska kungafamiljens stängda marker ligger Frogmore Cottage, där hertigparet bor och nu vilar upp sig tillsammans med sin nyfödde son.

Bilar som kör förbi den stängda porten saktar ner nyfiket i hopp om en liten glimt av vad som sker på insidan. Vissa svänger av vägen men vänder tillbaka igen. Några fotografer sitter redo med sina kameror. Men det kan ta ett par dagar innan brittiska kungafans får se ”Baby Sussex”, vars titel och namn ännu inte är bestämt. 

– Jag tror att vi kommer att se er om omkring två dagar som vi planerat som familj så att vi kan dela detta med er och så att alla kan få se på bebisen, säger Harry till ett litet medieuppbåd utanför huset.

Det är tydligt på prinsen att den brittiska bebisyran även sträcker sig innanför murarna på Windsors kungliga ägor.

– Ni vet att varje förälder och pappa alltid kommer säga att deras barn är helt och hållet fantastiskt, men denna lilla sak är absolut att dö för, så jag är i sjunde himlen.