Två döda efter skolskjutning i Kalifornien

avSandra Killgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen har gripit en 16-årig pojke efter en skjutning på en gymnasieskola i Santa Clarita i Kalifornien i USA.

Flera elever har skadats och två dödats.

Den misstänkte skytten ska ha avlossat den sista kulan mot sig själv innan han greps och vårdas nu på sjukhus, rapporterar flera amerikanska medier.

Skolskjutningen på Saugus High School i Santa Clarita inträffade vid 16.40-tiden svensk tid, det vill säga vid 07.40-tiden lokal tid.

Flygbilder från skolområdet visar ett stort polispådrag. Flera elever har skadats och förts till sjukhus.

– När vi kom fram hittade vi sex skadade, en av dem visade sig senare vara den misstänkte. Han identifierade genom vittnen och övervakningskameror, sade Alex Villanueva, sheriff vid Los Angeles-polisen, vid en presskonferens vid 20.30.

Vid 19-tiden, svensk tid, bekräftade sjukhuset att en 16-årig flicka mist livet. Dödssiffran steg under torsdagskvällen då en 14-årig pojke dog.

Tre elever vårdas fortfarande på sjukhus.

1 av 6 | Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ/ AP TT NYHETSBYRÅN
Människor väntar utanför Saugus High School.

Gärningsmannen gripen

Enligt polisen använde skytten av en halvautomatisk pistol som var tömd på kulor när polisen tog hand om den. En video visar hur gärningsmannen tar upp pistolen från sin rycksäck och skjuter fem personer, sedan riktar han vapnet mot sig själv, rapporterar CNN.

I ungefär en och en halvtimme jagade polisen den misstänkte skytten. Vid 18.20-tiden uppgav MSNBC att den 16-årige pojken vara lokaliserad och ”inte längre utgör ett hot”.

”Den misstänkte är gripen och vårdas på sjukhus”, skrev sheriff Alex Villanueva på Twitter.

Den misstänkte gärningsmannen ska själv vara elev på den drabbade gymnasieskolan. Enligt myndigheterna var han iklädd svarta kläder och en svart hatt när han utförde dådet på sin 16:e födelsedag.

En polisstryka och en bombgrupp sökte igenom 16-åringens lägenhet, utan att hitta något, under torsdagen.

Skolor stängdes

Saugus High School evakuerades i samband med skjutningen.

Närliggande skolor stängdes och polisen uppmanade allmänheten att hålla sig inomhus och låsa dörrarna medan jakten på den misstänkte pågick.

Vid 19.30-tiden hade samtliga skolor i området öppnat igen, eftersom en person hade gripits och det inte fanns några fler misstänkta, rapporterar CNN.

Foto: Sarah Reingewirtz /AP / TT NYHETSBYRÅN
Keegan Burns, 16, återförenas med sina föräldrar efter skolskjutningen.

Var på väg till skolan

Hannah de Caussin och hennes dotter var på väg till Saugus High School när dottern fick ett samtal från sina vänner på skolan. Vännerna berättade att de hört flera skott och sa åt dem att inte komma dit.

– Vi är alla riktigt upprörda. Detta är ett lugnt område och det är chockerande. Barnen sms:ar alla sina vänner och försöker ta reda på vem offren är, sa Hannah de Caussin till CNN.

Texten uppdateras.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Polisen undersöker en bostad efter skolskjutningen.

PODD Varför ökar masskjutningarna i USA?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om masskjutningarna i USA, varför de ökar och vad de kan ha för inverkan på det amerikanska valet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Foto: CBS News
Foto: CBS News
Laddar Live Upplevelse
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

USA