Expert: Tondövt och fantasilöst av Khamenei

Mattias Mächs/TT

Publicerad 2020-01-17

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, i mitten under fredagsbönen i moskén Imam Khomeini i Teheran.

De som hoppats att Irans högste ledare skulle visa prov på självrannsakan efter den katastrofala flygplansnedskjutningen blev besvikna. Ayatolla Ali Khamenei hastade förbi ämnet i sin haussade fredagspredikan.

– Han riskerar att göra sig själv en björntjänst, säger Irankännaren Rouzbeh Parsi.

Khamenei ägnade största delen av sitt tal i Teheran åt att fördöma USA för mordet på toppgeneralen Qassem Soleimani.

När han till slut kom in på Irans flygplansnedskjutning beklagade han sig över att händelsen utnyttjats av landets fiender för att skifta fokus från Soleimanis död. Kraschen var en tragisk händelse och åtgärder måste vidtas för att förhindra att något sådant upprepas i framtiden, tillade han visserligen.

Men sedan gick han vidare med fortsatta angrepp mot USA och EU.

– Det här var deprimerande förutsägbart och oflexibelt och i vissa avseenden väldigt tondövt, säger Parsi, som är programchef på Utrikespolitiska institutet.

– Diskussionen om flygplansnedskjutningen var väldigt kort, utan särskilt mycket empati eller tydlig intention om hur den ska följas upp och hur ansvar ska utkrävas.

"Väcker större frågor"

Irans statsledning nekade under flera dagar till att man haft något att göra med kraschen i onsdags i förra veckan, i vilken samtliga 176 passagerare på det ukrainska trafikflygplanet omkom. Men efter militärens senkomna erkännande har dock president Hassan Rohani och andra tydligt gått ut och bett om ursäkt.

Att landets högste ledare valde att tala under fredagsbönen i Teheran för första gången på åtta år har tolkats som ytterligare en del i regimens krishantering.

– Han gör nog sig själv en björntjänst genom att tona ner nedskjutningen av planet. Den har haft en stor effekt i Iran och gjort många chockade och besvikna. Nedskjutningen väcker större frågor om hur något sådant här kunde ske, och hur statsapparaten egentligen fungerar och vilket samhälle Iran är, säger Rouzbeh Parsi.

– Att han talar som han gör tyder på att han antingen inte riktigt förstår att det finns ett missnöje i stora delar av befolkningen som han behöver gå till mötes. Eller att han helt enkelt struntar i det.

Bredare missnöje?

De protester som brutit ut efter nedskjutningen har visserligen varit mycket mindre än de som rasade runt om i landet i november, utlösta av minskade bränslesubventioner. I sitt tal lyfte Khamenei även fram att sorgemanifestationerna för Soleimani fick miljontals iranier att strömma ut på gatorna i ett tecken på folklig enhet gentemot USA.

– Den senaste protestvågen är absolut begränsad. Men nedskjutningen av ett passagerarflygplan är prov på inkompetens och vårdslöshet och jag tror att det är långt fler än de som nu vågat sig ut för att demonstrera som tänker: Hur kunde det här ske?

Parsi påpekar att Khamenei, som i egenskap av högste ledare svävar över regeringens dagliga göranden och låtanden, förvisso aldrig sett som sin roll att ta på sig skuld.

– Men i brist på det hade han kunnat vara mycket tydligare och till exempel uttryckt att han som högste ledare kan dirigera systemet till utredning och självrannsakan.

PODD En vecka efter nedskjutningen – så är situationen i Iran

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur läget är i Iran en vecka efter nedskjutningen av passagerarplanet som dödade 176 personer. Vi reder också ut hur läget är mellan Iran och USA. Gäst är Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen