Skatteverket rörde ihop papper – Robert registrerades med okänd son

avPetter J Larsson

Publicerad:

Robert, 32, registrerades som pappa – till en okänd son.

Nu har Skatteverket undersökt fallet.

– Vi hade klantat till det och blandat ihop två faderskapsbekräftelser, säger Skatteverkets verksamhetschef Ingegerd Widell.

Den 12 juli fick Robert, 32, i Kungsör hem ett utdrag ur Skatteverkets register. Det stod att ”er anmälan om gemensam vårdnad har registrerats av Skatteverket”.

Men den 35-åriga kvinna som stod skriven som mamma var helt främmande för honom. Det var även den dotter som de enligt dokumentet skulle ha fått tillsammans i slutet på april.

– Jag öppnade brevet i tron att det skulle bli ett skattebesked och därför blev jag väl lite snopen när det var ett sådant utdrag och det visade sig att det var ett okänt barn, säger Robert.

”Konstigt med systemet”

Kvinnan som stod skriven som mamma var lika förvånad. Dotterns personnummer var helt rätt men Roberts namn har ingen likhet med hennes sambos.

1 av 4 | Foto: Joakim Folke/Skatteverket
Ingegerd Widell

– Det är lite konstigt med systemet, att det kan bli sådär, säger hon.

– Jag och min sambo är inte gifta så då fick vi lämna in papper om gemensam vårdnad och då var det ju väldigt viktigt med vittnen och en massa underskrifter och körkortskopior och så. Och trots alla strikta regler så blir det så här.

”Vi hade klantat till det”

Robert och hans särbo hade fått sitt fjärde barn i maj och det visade sig att hans faderskapsbekräftelse råkat blandas ihop med en annan pappas.

– Det var vi som hade klantat till det här, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverkets folkbokföringsavdelning, som undersökt fallet.

– Det kommer in så mycket faderskapsbekräftelser till oss varje dag och jag såg att vi hade blandat ihop två faderskapsbekräftelser så att pappan hade fått ett barn som inte var hans.

Insåg misstaget direkt

Enligt Ingegerd Widell så hade man på Skatteverket insett sitt misstag och korrigerat felet dagen efter. Men då hade redan breven hunnit skickas ut till de två personer som först stod skrivna som föräldrar.

– Det som jag tycker är tråkigt är att vi inte kontaktat den här mannen och sagt att det har blivit fel, det borde vi ha gjort, säger Ingegerd Widell.

– Det är klart att han måste ju undra vad som i hela friden hände där.

Missade semestern

Efter att Aftonbladet skrivit om händelsen har flera läsare hört av sig med egna historier om hur Skatteverket förväxlat deras uppgifter.

En kvinna som fått sin dotter genom assisterad befruktning berättar att en okänd man registrerats som pappa till dottern.

En annan tog sin ettåring till passexpeditionen – och fick där veta att pappan i Skatteverkets register var en helt okänd man, vilket innebar att passet inte kunde utfärdas och semestern fick ställas in.

En man säger att han fått faderskapsbekräftelser till två barn med två olika mammor i olika svenska städer.

”Ska aldrig någonsin upprepa sig”

Ingegerd Widell har jobbat på Skatteverket sedan 1980 men kan inte minnas att hon sett en liknande händelse.

– Jag har inte haft en enda förfrågan om det här, vad jag kan minnas. Men att värja sig från den mänskliga faktorn är ju lite svårt. Så länge det är människor som har papper framför sig så kan det bli fel, säger hon.

Och nu ska Skatteverket introducera en digital registreringstjänst för att göra processen säkrare och snabbare.

– Då uppdateras våra system elektroniskt och då minskar risken att den mänsklig faktorn ska kunna göra fel betydligt. Så jag ser en ljusning på det här problemet, säger Ingegerd Widell.

– Det här hoppas vi ska bli en historia som aldrig någonsin ska upprepa sig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Familj