Brf i Sala backe vill vräka kommunen

Publicerad 2019-12-21

Arkivbild.

Lägenheten i Sala backe ägs av kommunen men har stått tom i snart två år.

Nu har föreningen tröttnat – och vill vräka kommunen, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Enligt en talesperson för föreningens styrelse har man försökt få svar från kommunen i flera år om vad som ska hända med bostaden.

– De har varit oerhört bristfälliga i sin kommunikation och det har varit en oacceptabel hantering av vårt ärende, säger talespersonen till UNT.

Kommunen äger fyra lägenheter i föreningen. Tre används som bostad för personer funktionsvariationer. Den fjärde, som bråket gäller, skulle enligt beslut 2016 användas bland annat som boende för en flyktingfamilj.

Istället har den stått tom sedan maj 2018.

Kommunen har betalat avgiften hela tiden, sammantaget närmare 100 000 kronor. Men problemet gäller inte bara nyttjandet. Kommunens fyra lägenheter har gemensamt brandlarm. Bara i år har styrelsen tvingats gå in i den tomma lägenheten med huvudnyckel fyra gånger för att stänga av, eftersom ingen vid kommunen finns i närheten för att få stopp.

Områdeschefen Andreas Jonsson vid Uppsala kommun säger till tidningen att lägenheten kommer att användas som personallägenhet. Men när vet man ännu inte.

Problemet gäller inte bara nyttjandet. Kommunens fyra lägenheter har gemensamt brandlarm. Bara i år har styrelsen tvingats gå in i den tomma lägeheten med huvudnyckel för att stänga av. Styrelsen har ända sedan 2019 krävt att kommunen löser frågan om larmet på ett annat sätt.

Uppsala kommun har parallellt blivit bötfälld i somras, efter att ha låtit funktionsnedsatta vänta i två år på särskild bostad. Kommunen dömdes till högsta möjliga böter och tvingades betala två miljoner kronor i straffavgift uppger UNT.

LÄS VIDARE