Köpte cykel på fyllan – åtalas för bedrägeri

Uppdaterad 2020-01-14 | Publicerad 2020-01-13

En man togs av polisen tillsammans med en misstänkt stulen elcykel under juni förra året.

Nu åtalas han vid Uppsala tingsrätt för försäkringsbedrägeri då han misstänks ha anmält den dyra cykeln som stulen trots att han haft den kvar.

Till sitt försvar säger han att det är en ny cykel han köpt när han varit full och inte minns mycket av köpet.

Exempelbild på elcykel.

På en bänk i Klosterparken i Enköping satt 35-åringen en dag i mitten av juni förra året. Bredvid sig hade han en elcykel av ett dyrare märke med bortslipat ramnummer, och en förbipasserande polis blev misstänksam.

Mannen hade nämligen, tidigare det året, anmält en cykel av samma modell som stulen och fått ersättning av sitt försäkringsbolag på cirka 15 000 kronor.

Nu misstänks mannen ha anmält sin cykel som stulen och fått ut pengar på sin försäkring då han i själva verket haft den i sin ägo hela tiden.

Köpte ny på fyllan

I förhör med polisen säger mannen att han visst fått sin cykel stulen. Att den var värd runt 30 000 kronor, och att han för pengarna han fått av Folksam köpt en likadan, kontant av en privatperson via ”Gula sidorna”. Dock minns han inte mycket från köptillfället då han var berusad. De dubbla kvittona han påstår sig ha fått vid köptillfället ska han ha tappat bort i en flytt.

Åklagaren ger inte mycket för mannens förklaringar och åtalar honom därför för bedrägeri vid Uppsala tingsrätt.

Följ ämnen i artikeln