Man som fick grisnjure inopererad avliden

TT

Publicerad 2024-05-12

Melissa Mattola-Kiatos, sjuksköterska på Massachussetts General Hospital i Boston, USA, tar fram grisnjuren före transplantation i mars i år.

En 62-årig man som blev först i världen med att få en genmodifierad grisnjure inopererad har avlidit, rapporterar ABC News.

Enligt ett uttalande från sjukhuset där operationen genomfördes, Massachussetts General Hospital i Boston i USA, finns det inget som talar för att mannen gick bort på grund av ingreppet. Han hade dock flera underliggande allvarliga sjukdomar.

Sjukhuset skriver vidare att man är ”djupt tacksam” för att mannen hjälpt sjukvården att göra avgörande framsteg på transplantationsområdet och att hans gärning ”för alltid kommer inge hopp för transplantationspatienter världen över”.

Operationen genomfördes i mars i år och betraktas som en medicinsk milstolpe.

Grisnjuren kom från bolaget Egenesis i delstaten Massachusetts, som stod för den genmodifiering som innebär att vissa skadliga grisgener tog bort och mänskliga gener lades till.

Omkring 800 000 invånare i USA har allvarliga njurproblem och tusentals dör i väntan på njurtransplantation på grund av organbrist.