Tog över koranbränning – med sång och dans

Uppdaterad 2024-05-04 | Publicerad 2024-05-03

Koranbränningen i centrala Malmö överröstades av en spontan propalestinsk manifestation.

– Lyssna inte på honom. Det är vi som är Malmö, skrek Mohammad Alokar i en megafon och fick folk att lämna koranbränningen.

Följ ämnen
Gaza

En man och en kvinna hade ansökt om en tre timmar lång koranbränning på Gustaf Adolfs torg, mitt inte i centrala Malmö. Kvinnan var den som höll i taktpinnen – medan mannen släpade en koran i marken med ett koppel och brände en palestinsk flagga.

Efter en timme eldades även en koran upp medan kvinnan skanderade allt möjligt som kunde uppfattas förödmjukande för en muslim.

Koranbrännaren möttes av protester.

Budskap om barn

Men det var inte deras manifestation som fick mest uppmärksamhet under fredagskvällen. Några meter från kravallstaketet samlades en grupp människor – barn och vuxna i en ring. Snart hördes deras sång och rop över hela torget. Två män hade med sig megafoner och ropade propalestinska slagord och budskap om kriget i Gaza.

– Alla barn är lika värda! Alla barn har rätt till liv! Alla barn har rätt till liv, ropade Mohammad Alokar.

Han och några vänner uppmanade folk att dansa. Det resulterade i en stundtals intensiv ringdans till palestinsk musik. Någon vevade med en stor palestinsk flagga medan någon delade ut exemplar av Koranen.

Mohammad Alokar ropade följande budskap i megafonen:

– Lyssna inte på honom. Det spelar ingen roll vad han gör. Vi har Koranen i våra hjärtan!

Lämnade koranbränningen

Resultatet blev att en majoritet av åskådarna lämnade koranbränningen. De samlades istället runt ringdansen – klappade i händerna och sjöng med.

Mohammad Alokar säger till Aftonbladets team att han vill att Malmö ska vara enat – utan våld. Att judar, muslimer och kristna ska kunna samsas i staden och det ska inte någon koranbrännare få förstöra genom att hetsa till våld.

– Vi tänkte att det var bättre att det blev fest i stället, säger Mohammad Alokar.

Blir det fler koranbränningar är tanken att göra på samma sätt nästa gång. Koranbrännarna ska inte få förstöra Malmö, menar han.

– Tänk nu, kanske han (koranbrännaren reds. anmärkning) slutar tidigare. Han är ledsen nu. Vi måste vara ett – hand i hand. Vi bygger Malmö och vi bygger Sverige.

Mohammad Alokar.

Mannen och kvinnan fortsatte med sin manifestation men det var glest med åhörare.

Klockan 17.58, två minuter före utsatt tid, avslutades vad som kan ha varit en av Sveriges stillsammaste koranbränningar.

Inte ens ett kravallgaller hade skakat.

Följ ämnen i artikeln