Bortskänkes: Goebbels hus

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-05-04

Joseph Goebbels villa utanför Berlin ges bort gratis till den som är villig att rusta upp den. Arkivbild.

En lyxvilla som en gång tillhörde Nazitysklands propagandaminister Joseph Goebbels erbjuds gratis till den som är beredd att hosta upp de miljontals euro som krävs för att rusta upp huset.

Villa Bogensee, uppkallad efter sjön som den ligger vid, är belägen fyra mil norr om Berlin. Egendomen användes av Goebbels som en slags tillflyktsort från vardagslivet med fru och sex barn i huvudstaden. Det ryktas även om att han använde huset för affärer med olika kvinnor.

Goebbels, en av Adolf Hitlers närmaste män, lät uppföra villan 1939 och bodde där till och från fram till dagarna före krigsslutet 1945, då han begick självmord tillsammans med sin hustru i en bunker i Berlin.

Huset har inte använts sedan år 2000 och har nu börjat förfalla. Det ägs av delstaten Berlin, som genom åren förgäves har försökt överföra ägandet till staten eller delstaten Brandenburg, där egendomen är belägen, för att slippa kostnader för underhåll och bevakning. Nu hotas det av rivning.

– Om vi misslyckas igen, som de senaste årtiondena, har Berlin inget annat val än rivning, säger Berlins finansminister Stefan Evers.