SKL: ’Äldreomsorgen hotas av personalbrist’

Publicerad 2017-03-11

Över hälften av Sveriges kommuner har svårt att få tag i undersköterskor.

Bristen på utbildad personal sätter vårdkvaliteten på spel – framförallt på landets äldreboenden, larmar SKL i en ny rapport.

Nu vill de göra yrket mer attraktivt.

– Det handlar om arbetsmiljön och utvecklingsmöjligheter, att man kan vidareutbilda sig, bland annat, säger enhetschefen Carolina Olsson till SVT Nyheter.

Det har aldrig varit så dåligt med undersköterskor, skriver Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i en ny rapport som SVT Nyheter tagit del av.

Av landets 290 kommuner svarar 62 procent att de har svårt att rekrytera personal. Prognoserna för kommande år gör gällande att anställningsbehovet ligger runt 10 000 undersköterskor varje år – men det utbildas bara mellan 8000 och 9000.

Drabbas gör våra äldre.

– Det är en väldigt viktigt för oss alla att äldreomsorgen fungerar. Och vi vet att utbildad personal är oerhört viktig för kvaliteten, så det är en oerhört viktig fråga, säger Carolina Olsson, enhetschef på SKL till SVT.

Nu vill SKL se att yrkets status får ett uppsving.

Och det håller både fackförbundet Kommunal och regeringen med om. Fast där Kommunal vill driva frågan om en legitimation för undersköterskor vill sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) bara se nationella riktlinjer för vad som krävs av yrkesrollen.

– Utan undersköterskor kommer inte äldreomsorgen att fungera, så det är helt avgörande att vi kan få fler människor att söka sig till det här yrket, säger Gabriel Wikström till SVT.

ANNONS