Fallet Khashoggi på världsledarnas läppar

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2018-10-22

Jamal Khashoggi i mars 2018. Arkivbild.

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggis död på Saudiarabiens konsulat i Istanbul fortsätter att vara en nagel i ögat på regimen.

Men Saudiarabien fortsätter att neka till att regeringen beställde mordet på honom.

USA:s president Donald Trump har diskuterat fallet över telefon med sin turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan, och även med Frankrikes president Emmanuel Macron, enligt turkiska nyhetsbyråer och Vita huset.

"Erdogan och Trump kom överens om att alla detaljer kring Khashoggi-fallet måste klargöras", skriver nyhetsbyrån Anatolia.

Tidigare under söndagen sade Erdogan att den "osminkade sanningen" om journalisten kommer att avslöjas.

Blånekade i två veckor

Den regeringskritiske journalisten Jamal Khashoggi dödades den 2 oktober på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Saudiarabien blånekade i två veckor till att regeringen haft någonting att göra med hans försvinnande, men tvingades till slut medge att Khashoggi dog inne på konsulatet sedan Turkiet legat på i fallet.

Saudiarabiens version av händelseförloppet är att den regeringskritiske journalisten dödades av misstag under ett slagsmål på konsulatet, och att det arrangerats av personer som gått utanför sina befogenheter och därmed inte skett på uppdrag av den saudiska regeringen, säger landets utrikesminister Adel ab-Jubeir i en intervju med den amerikanska tv-kanalen Fox News.

Lämnade kondoleanser

Saudiarabiens kung Salman och kronprins Mohammed bin Salman har ringt Jamal Khashoggis son för att lämna sina kondoleanser, enligt den saudiska nyhetsbyrån SPA.

Flera länder, FN och EU kräver att få mer information om händelsen. Tyskland har tillfälligt stoppat sin vapenexport till Saudiarabien, enligt förbundskansler Angela Merkel.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att regeringen kan tänka sig att avbryta försäljningen av bepansrade fordon till Saudiarabien. I reglerna för Kanadas vapenförsäljning finns bestämmelser om att det köpande landet inte får bryta mot mänskliga rättigheter.

– Om de inte lever upp till dessa klausuler kommer vi definitivt att ställa in kontraktet, säger Trudeau i tv-programmet Tout Le Monde En Parle.

ANNONS