Åklagare vill få barnvåldtäkts-straff prövat

TT TT

Publicerad 2018-10-20

Hur många gånger kan man våldta ett barn, utan att dömas till maxstraff? Den frågan vill riksåklagare Petra Lundh att Högsta domstolen prövar. Straffen spretar för mycket i fall där barn har utsatts för upprepade sexualbrott, anser hon.

Flickan var bara nio när fem år av upprepade grova sexualbrott tog sin början. En man i hennes närhet har under dessa år utsatt henne för ett stort antal grova våldtäkter, varav flera filmades. Övergreppen var både smärtsamma och utdragna. Mannen har smittat henne med en sexuellt överförbar sjukdom och gett henne dagen efter-piller.

Mannen dömdes till elva års fängelse av tingsrätten, som ansåg att det fanns bevis för närmare 50 fall av grov våldtäkt mot barn. I hovrätten över Skåne och Blekinge ansåg man att betydligt fler fall, uppemot 100 grova våldtäkter mot barn, var bevisade. Ändå sänktes straffet till nio års fängelse.

Finns osäkerhet

Nu har riksåklagare Petra Lundh överklagat domen till HD.

– Jag menar att Högsta domstolen behöver titta på det här, för det spretar otroligt mycket, säger hon.

Det är inte bara i det här specifika fallet som domarna skiljer sig åt. Åklagarmyndigheten har sett att hovrätterna överlag gör olika bedömningar av hur långa straff som ska dömas ut i mål som rör sexualbrott mot barn, och där gärningsmannen begått gärningarna väldigt många gånger.

Osäkerheten gör att Högsta domstolen behöver pröva våldtäktsmålet i Skåne, anser riksåklagaren. En dom från HD skulle ge vägledning till landets domstolar kring vilka straff som ska vara aktuella i den här typen av fall.

Mobbade barn

Dåvarande riksåklagare Anders Perklev försökte redan i våras få ett annat fall av upprepade grova våldtäkter mot barn prövat av HD. Då rörde det sig om två bröder, 37 och 34 år gamla, som i tingsrätten dömdes till 14 respektive 12 års fängelse för bland annat över 500 fall vardera av grova våldtäkter mot barn. Offren som bröderna riktat in sig på var barn som var mobbade i skolan eller hade det svårt hemma.

I hovrätten sänktes fängelsestraffen till nio och sju år, då rätten inte ansåg det bevisat att det handlat om så många gärningar som tingsrätten gjort, och det hade gått lång tid sedan brotten. Högsta domstolen gav inte prövningstillstånd i det fallet.

I det nu aktuella målet anser Petra Lundh att maxstraffet på 14 års fängelse bör dömas ut.

– Det tycker jag. Någonstans måste det också prövas hur många gärningar man ska kunna begå utan att slå i taket.

Följ ämnen i artikeln