IPRED-lagen farligare än FRA-lagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-29

Regeringens förslag till fildelarlag är ett större hot mot personlig integritet än FRA-lagen, anser flera kritiker.

Och redan nu har nya anonymiseringstjänster börjat dyka upp som gömmer fildelare om lagen genomförs.

Pär Ström, IT-expert på stiftelsen Den nya välfärden, är mycket kritisk mot regeringens planer. Han befarar att den nya lagen kommer att inskränka den personliga integriteten, även för helt vanliga datoranvändare.

– Vad man laddar ner säger mycket om personligheten, det kan vara väldigt känslig information om läggning eller sjukdomar. Och det är olämpligt att en privat aktör får tillgång till sådan känslig information om en namngiven person, säger Ström.

– Risken för läckage är ju uppenbar, till och med svensk polis läcker ju ur sekretessbelagda register.

”För grov åtgärd”

Ström ser också en stor risk för en slags legaliserad utpressning. I flera andra länder med liknande lagar har upphovsrättsorganisationerna skickat ut brev med hot om stora skadestånd till privatpersoner. Men om en reducerad summa betalas in inom tio dagar går det att slippa domstolen. Och risken att tvingas betala både skadestånd och skivbolagens dyra advokater.

– När man ser krav på över 250 000 kronor, som har förekommit, är det lätt att bli rädd och betala även om man är helt oskyldig. Men det kan ju vara någon annan som tagit sig in på mitt trådlösa nätverk. I en familj kan man ju heller aldrig vara riktigt säker på om barnen eller deras kompisar laddat ner någonting, säger Ström som samtidigt understryker att han stödjer upphovsrätten och vill se någon legaliserad fildelning.

– Men det här är en alldeles för grov åtgärd för ett relativt lindrigt brott, säger Ström.

”Känsligare än FRA”

Det finns också en oro för att den nya lagen ska kunna användas för helt andra syften än riksdagen har tänkt sig. Den skulle till exempel kunna användas av religiösa sekter eller politiska extremgrupper som kan hävda att någonting fildelats illegalt från deras hemsida.

– Den risken är påtaglig. Dessutom kan man gå till någon annan för att få en kartläggning gjord. Och via nätet är du väldigt sårbar, säger Stefan B Grinneby, chef för Sitic, Sveriges IT-incidentcentrum, en specialenhet under Post- och telestyrelsen.

– Och det blir väldigt ensidigt. Med det här blir din egen identitet röjd men de som har fått din identitet kan förbli anonyma när de agerar mot dig. Där blir det en obalans och en ojämlikhet som är obehaglig, säger Grinneby som anser att det nya lagförslaget är känsligare än FRA-lagen ur en personlig integritetssynvinkel.

– FRA-lagen var aldrig avsedd att användas mot privatpersoner, det var en tänkbar bieffekt. Den här lagen är direkt riktad mot privatpersoner och därför är integritetsaspekterna mycket mycket viktigare.

”En nidbild”

Men Sara Lindbeck, jurist på Antipiratbyrån, filmbranschens intresseorganisation, tycker att farhågorna för integriteten är kraftigt överdrivna.

– Vi ser en EU-lagstiftning som införts i alla EG-länder utom Sverige och Luxemburg. Och vi har inte sett några problem med integriteten i de övriga länderna. Sedan ska det ske en domstolsbedömning för att man över huvud taget ska få ut personuppgifterna, säger Lindbeck.

Hon ser heller ingen risk för att sekter eller politiska extremgrupper skulle kunna utnyttja lagen.

– Skyddet gäller upphovsrätt. Det här är en ren nidbild av hur lagen kommer att kunna användas, säger Lindbeck.

Medan diskussionen om Ipred-lagen pågår har intresset växt från små och stora fildelare för att gömma sitt IP-nummer när de går ut på nätet. Det har redan växt fram en bukett av enkla och billiga anonymiseringstjänster. Medieföretaget Flashback erbjuder numera en krypterad uppkoppling som gömmer fildelares IP-nummer för 45 kronor i månaden. Det innebär att den nya lagen kan vara tandlös redan innan den är formulerad.

– Jag är ingen förespråkare för anonymitet på nätet men jag inser också problemet med integriteten, säger Jan Axelsson, ägare till Flashback.

TT

Följ ämnen i artikeln